ßßß
Składniki na 12 drożdżówek:50 g świeżych drożdży100 ml ciepłego mleka470 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania80 g drobnego cukru1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią3 jajka180 g masła1/2 łyżeczki soliNadzienie:maliny – około 1 szklanki3 łyżki drobnego cukru trzcinowego+ ewentualnie cukier puder do posypania1. W dużym naczyniu rozkruszyć drożdże, wymieszać z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki oraz ciepłym (ale nie gorącym mlekiem). Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.2. W czasie wyrastania zaczynu roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Przygotować pozostałe składniki.3. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę (najlepiej przesianą przez sito), cukier, sól i jajka. Wyrobić do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji, pod koniec stopniowo dodawać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Odstawiamy w misce posmarowanej masłem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.4. Stolnicę/blat posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na prostokąt o grubości około 2 cm. Układamy na nim maliny i posypujemy cukrem trzcinowym. Zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i tniemy w poprzek na 12 części.5. Układamy ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Maks. 9 sztuk na blasze. Najlepiej podzielić na 2 blachy po 6 bułeczek. Można też piec w dwóch tortownicach okrągłych po 6 sztuk w każdej. Ale najlepiej każdą blachę oddzielnie, na środkowej półce piekarnika, aby były równo upieczone. Można je posmarować na wierzchu roztrzepanym białkiem jajka, aby miały ładną powierzchnię.6. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180ºC przez ok. 20 minut. Studzić na kratce. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.Przepis dodaję do akcji Domi w kuchni W malinowym chruśniaku 4.