ßßß
„Stjerneskud”( bardzo popularna w Danii ) w tłumaczeniu na język polski znaczy : „spadająca gwiazda” – jest to otwarta warstwowa kanapka ze smażoną panierowną flądrą i dodatkami takimi jak : krewetki, szparagi, kawior, majonez, dressing,cytryna ,ogórek, pomidor, gotowany dorsz ( jako opcja dodatkowa)Wszystko układa się na białym chlebie (franskbrød) który wcześniej należy przypiec w tosterze aby był lekko chrupki.Stjerneskud je się w porze lunchu(w Danii nazywa się to „frokost”) między godziną 12 a 14.
Przepis na 1 klasyczną kanapkę :1 kromka białego pszennego pieczywa( przypieczonego w tosterze lub w piekarniku na funkcji grill)1 duży usmażony panierowany filet z flądry1 łyżeczka czarnego drobnego kawioru1 ugotowany filet z dorsza ( jest to opcja dodatkowa, aczkolwiek w oryginalnym przepisie powinno się go również dodać. Ja nie dodaję i nie każdy w Danii go dodaje, często zamiast niego można dodać kawałek wędzonego łososia)Majonez oraz gęsty dressing np. koperkowy ( może być gotowy ze sklepu)Plaster cytryny, 2 plastry ogórka, plaster pomidorakilka dużych krewetek w zalewiekilka szparagów w zalewiemasło do smarowania pieczywamleko i bułka tarta do panierowania flądryświeży koperek1 liść sałatysól i pieprzWykonanie:Filety flądry oprószamy solą i pieprzem, panierujemy ( zanurzamy w mleku i obtaczamy w tartej bułce) i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju, wykładamy na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu się wchłonął.Pieczywo tostujemy ( przypiekamy) smarujemy masłem i kładziemy sałatę a następnie usmażoną rybę. Rybę smarujemy majonezem, kładziemy krewetki z zalewy ( opłukane tylko) szparagi z zalewy, odrobinę dressingu po obu stronach ryby, warzywa,plaster cytryny. Wierzch dekorujemy świeżym koperkiem oraz kładziemy z boku kanapki czarny kawior.Podajemy kanapkę na talerzu i jemy widelcem i nożem .Smacznego!Kuchnia Skandynawska 2015About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Gdzie diabeł nigdy nie mówi dobranoc – listopad w nadmorskiej SæbyJesień w Danii ( efterår i Danmark) >