Wykonanie
< Gdzie diabeł nigdy nie
mówi dobranoc – listopad w nadmorskiej SæbyJesień w Danii ( efterår i Danmark) >Stjerneskud – czyli spadająca gwiazda
„Stjerneskud”( bardzo popularna w Danii ) w tłumaczeniu na
język polski znaczy : „spadająca gwiazda” – jest to otwarta warstwowa kanapka ze smażoną panierowną
flądrą i dodatkami takimi jak :
krewetki,
szparagi,
kawior,
majonez, dressing,
cytryna ,
ogórek,
pomidor, gotowany
dorsz ( jako opcja dodatkowa)Wszystko układa się na
białym chlebie (franskbrød) który wcześniej należy przypiec w tosterze aby był lekko chrupki.Stjerneskud je się w
porze lunchu(w Danii nazywa się to „frokost”)
między godziną 12 a 14.
Przepis na 1 klasyczną kanapkę :1 kromka białego
pszennego pieczywa( przypieczonego w tosterze lub w piekarniku na funkcji grill)1 duży usmażony panierowany filet z
flądry1 łyżeczka czarnego drobnego
kawioru1 ugotowany
filet z dorsza ( jest to opcja dodatkowa, aczkolwiek w oryginalnym przepisie powinno się go również dodać. Ja nie dodaję i nie każdy w Danii go dodaje, często zamiast niego można dodać kawałek
wędzonego łososia)
Majonez oraz gęsty dressing np.
koperkowy ( może być gotowy ze sklepu)Plaster
cytryny, 2 plastry
ogórka, plaster
pomidorakilka dużych
krewetek w zalewiekilka
szparagów w zalewie
masło do smarowania
pieczywamleko i
bułka tarta do panierowania
flądryświeży
koperek1 liść
sałatysól i
pieprzWykonanie:Filety
flądry oprószamy
solą i
pieprzem, panierujemy ( zanurzamy w
mleku i obtaczamy w
tartej bułce) i smażymy na rozgrzanym głębokim
oleju, wykładamy na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu się wchłonął.
Pieczywo tostujemy ( przypiekamy) smarujemy
masłem i kładziemy
sałatę a następnie usmażoną
rybę.
Rybę smarujemy
majonezem, kładziemy
krewetki z zalewy ( opłukane tylko)
szparagi z zalewy, odrobinę dressingu po obu stronach
ryby, warzywa,plaster
cytryny. Wierzch dekorujemy świeżym
koperkiem oraz kładziemy z
boku kanapki czarny
kawior.Podajemy kanapkę na talerzu i jemy widelcem i nożem .Smacznego!Kuchnia Skandynawska 2015About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Gdzie diabeł nigdy nie
mówi dobranoc – listopad w nadmorskiej SæbyJesień w Danii ( efterår i Danmark) >