Wykonanie

Jak nigdy nie przepadałam za zupami, tak od kilku lat nie istnieje dla mnie obiad bez pierwszego dania.Najbardziej lubię zupy syte, które z powodzeniem zaspokajają głód w środku dnia. Właśnie taki jest dzisiejszy kapuśniak, który mam nadzieję, że zasmakuje także i Wam.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na klopsiki :pół szklanki suchej
kaszy jęczmiennejpół kg
mięsa mielonego (u nas
wieprzowina)
sólpieprz1
jajko1 przetarta na tarce
cebulaniewielka ilość
mąkiWykonanie:1. Wszystkie składniki przełóż do miski i wyrabiaj przez kilka minut. Masa ma prawie nie lepić się do rąk.2. Uformuj z masy niewielkie kuleczki.3. Obtaczaj je w
mące.

Składniki na zupę:500 gramów
młodej kapusty2 marchwie1
pietruszka1 duży
por1 mała
cebula3 większe
ziemniaki3 średnie
pomidorydowolny
bulion (tak około 3-4 litrów), może być
woda i, np. bulionetki3
ziela angielskie2
liście lauroweklopsikiWykonanie:1. Białą część
pora pokrój na cieniutkie talarki,
cebulę pokrój w piórka.2.
Cebulę i
por zeszklij na niewielkiej ilości
oleju.3. Do dużego garnka wlej
bulion, dodaj do niego
liście laurowe i
ziele angielskie. Zacznij gotować na najmniejszym gazie.4. Kiedy
bulion będzie gorący wrzuć do niego pokrojone w kostkę
ziemniaki i klopsiki (wkładaj je pojedynczo).5. Do zeszklonych
cebuli i
pora dodaj
marchew i
pietruszkę pokrojone w kostkę lub słupki. Smaż.6. Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę
pomidory (wcześniej je sparz i zdejmij skórkę). Smaż jeszcze kilka minut.7. Podsmażone warzywa przełóż do gotującego się
bulionu.8. Kiedy
ziemniaki będą miękkie dodaj poszatkowaną drobno
kapustę.
Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko. Jeżeli chcesz ugotować tę zupę jesienią bądź zimą, to pamiętaj, aby
kapustę wrzucić odpowiednio wcześniej.9. Częściowo przykryj garnek pokrywką i gotuj, aż warzywa będą miękkie.10. Dopraw do smaku.Smacznego :)