Wykonanie
Ta prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Jest potrawą charakterystyczną szczególnie dla regionu brodnickiego. W wielu domach przygotowywana z
mięsa wieprzowego i drobiowego z
ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z
liściem laurowym i
zielem angielskim a
ziemniaki osobno. Następnie
ziemniaki wykładano na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z
ziemniakami. Osobiście bardziej mi smakuje wersja współczesna i taką polecam.

Ilość porcji - 4Czas wykonania – 40 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:250 g
mielonego mięsa drobiowego250 g
mielonego mięsa wieprzowego1700 ml
wywaru warzywnego6
ziemniaków1
jajko2 łyżki
bułki tartej3 łyżeczki
mąki3 łyżki
śmietany (18%)3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki posiekanego
koperku lub
pietruszkisólpieprzSposób wykonania:do garnka z
wywarem dodajemy płaską łyżeczkę
soli, ¼ łyżeczki
pieprzu,
liście laurowe oraz
ziele angielskie, całość gotujemy, w tym czasie przygotowujemy
mięso jak na klopsy, dodajemy
jajko,
bułkę tartą,
sól oraz
pieprz i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety,do wrzącego
wywaru wrzucamy pulpety, od momentu jak wypłyną gotujemy około 10 min.obieramy
ziemniaki, płuczemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy,całość gotujemy aż
ziemniaki zmiękną, na koniec dodajemy
sok z cytryny i zaciągamy zupę, czyli do
śmietany dodajemy
mąkę, mieszamy żeby nie było grudek i wlewamy do zupy, zagotowujemy i zestawiamy z ogniadodajemy
koperek i ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem.Inne propozycje:Zupa pieczarkowa z pulpetamiWiosenna jarzynowa z pulpetamiKapuśniak z
młodej kapusty z
grzybami