ßßß Cookit - przepis na Zupa klopsowa - tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw

Zupa klopsowa - tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw

nazwa

Wykonanie

Ta prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Jest potrawą charakterystyczną szczególnie dla regionu brodnickiego. W wielu domach przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego z ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Osobiście bardziej mi smakuje wersja współczesna i taką polecam.
Ilość porcji - 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
250 g mielonego mięsa drobiowego
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1700 ml wywaru warzywnego
6 ziemniaków
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 łyżeczki mąki
3 łyżki śmietany (18%)
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki
sól
pieprz
Sposób wykonania:
do garnka z wywarem dodajemy płaską łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, liście laurowe oraz ziele angielskie, całość gotujemy, w tym czasie przygotowujemy mięso jak na klopsy, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety,
do wrzącego wywaru wrzucamy pulpety, od momentu jak wypłyną gotujemy około 10 min.
obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy,
całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną, na koniec dodajemy sok z cytryny i zaciągamy zupę, czyli do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie było grudek i wlewamy do zupy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia
dodajemy koperek i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Inne propozycje:
Zupa pieczarkowa z pulpetami
Wiosenna jarzynowa z pulpetami
Kapuśniak z młodej kapusty z grzybami
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/01/Zupa-klopsowa-tradycje-kulinarne-Pomorza-i-Kujaw.html