Wykonanie

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc i właśnie podczas świąt mamy szansę, aby pobyć razem, bez codziennego zgiełku i pośpiechu.Podczas przedświątecznych przygotowań, pracy zawodowej, wiosennych porządków, często nie mamy czasu na długie gotowanie. Specjalnie dla takich zabieganych osób przygotowałam bardzo szybką, pieczoną
rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach).
Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i
pomidorami, oraz blanszowanymi warzywami.Także dzisiaj przygotowałam pisanki. Prosta instrukcja znajduje się poniżej receptury na
dorsza.

Nie
mogę się doczekać wielkanocnego śniadania, stołu suto nakrytego tradycyjnymi potrawami, wiązanki wiosennych kwiatów, stroiku zrobionego przez moją Mamę. Za co jeszcze kocham Wielkanoc? Za uczucie zbliżającej się wiosny, nasycone kolory pisanek i stołu, zieleń i optymizm ładujący nam baterie po długiej zimie. Może nie powinnam się do tego przyznawać, bo dzieckiem, nie jestem już od dawna, ale uwielbiam wielkanocne zabawy...moja ulubiona, to poszukiwanie
czekoladowych jajek (choć od jakiegoś czasu, to ja je ukrywam...też niezła frajda!).

Coca-Cola przypomina: Razem Smakuje LepiejCelebrując wspólne posiłki dajemy sobie coś więcej niż tylko czas - serwujemy najbliższym miłość i radość. Wówczas życie smakuje po stokroć lepiej!Więcej informacji na stronie internetowej (Coca-Cola) lub wyszukując hashtag #RazemSmakujeLepiej.Przepis krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)Składniki:4
filety z dorszaokoło 5-6 pełnych łyżek panko (lub
bułki tartej)2 łyżki drobno pokrojonego
parmezanu lub innego
sera żółtego2 łyżki
natki pietruszki1 łyżka
rzeżuchy lub rukwi
wodnej (watercress), można pominąć3-4 łyżek pokrojonych
pistacjiotarta skórka z 1
cytryny (sparzonej i nienawoskowanej)1 łyżka
masłasólpieprz
Wykonanie:1. Natrzyj
dorsza solą i
pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

2. Pokrój drobno
rzeżuchę lub rukiew.

3. Pokrój drobno
natkę pietruszki.


5. Ułóż panierkę na wierzchu
ryby.6. W kilku miejscach ułóż kawałki
masła.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni C.8. Gotowa
ryba będzie miała przyrumienioną panierkę.Smacznego :)


Zdobienie
jajek na Wielkanoc to jedna z piękniejszych, rodzinnych tradycji. Notabene zawsze myślałam, że pisanki to zwyczaj typowo polski, ale przy okazji pisania tego postu, zaznajomiłam się z historią kolorowych
jajek. Okazuje się, że dekorowanie
jajek było znane już w czasach starożytnych (Mezopotamia czy Rzym). W kulturze słowiańskiej
jajko było swoistym talizmanem przynoszącym zdrowie i szczęście, dlatego nic
dziwnego, iż włączono ten symbol do kultury chrześcijańskiej.A w mojej rodzinie na kilka dni przed świętami zawsze siadamy w kuchni i wspólnie tworzymy nasze dzieła. Niepokonanym mistrzem jest dziadzio Roman (nieskromnie napiszę, że jego pisanki to małe dzieła sztuki). Ja takim talentem plastycznym nie zostałam obdarowana, więc posiłkuję się ozdabiam
jajek w prosty sposób: za pomocą barwników i listków
ziół.Na wielkanocne pisanki potrzebne będą:
barwniki spożywcze lub do
jajekzioła (
natka pietruszki,
koperek,
tymianek, itd.)
jajkapończochy
wodaWykonanie:1. Listki
ziół maczaj w wodzie i przylepiaj je do
jajek.

2. Włóż
jajka w pończochy i ciasno ją zwiąż.

3. Włóż
jajka do pojemników z barwnikami (płyn musi być mocno skoncentrowany).

4. Po około 20 minutach wyjmij
jajka z barwnika. Wyjmij z pończoch i zdejmij listki.5. Wysusz pisanki papierowym ręczniczkiem, a następnie posmaruj odrobiną
oleju (aby się ładnie błyszczały)/

:)