Wykonanie

Z sernikami jest tak, raz wychodzą a raz nie. Zazwyczaj, jak pięknie wyrasta to
potem opada. Zdradzę Wam dwie dobre rady zamiast
cukru zwykłego można użyć
cukier żelujący, a druga to w
ser wkładamy
makaron rurki, aby odprowadził nadmiar pary
wodnej z wnętrza, w czasie pieczenia. Takie
makaronowe kominy. :) Nie mam jednego sprawdzonego przepisu cały czas szukam. Dawno temu zapomniałam dodać piany do sernika wyrósł może nie dużo ale był równy dlatego dziś celowo nie użyje
białek czyli piany.Składniki400g
mąki pszennej Basia150 g
mąki ziemniaczanej1
margaryna Kasia150 g
cukru pudru Kupiec5
żółtek1 łyżka kwaśnej
śmietany Rolmlecz1
aromat waniliowy Gellwe
cukier waniliowy KamisMasa serowa1/2 kg
sera trzykrotnie mielonego półtłustego Rolmlecz1/2 kg
sera tłustego Rolmlecz300 g
cukru pudru Kupiec1/2 szkl
oleju Wielkopolskiego rzepakowego2 duże
jajka6
żółtek1
budyń waniliowy Dr Oetkera1 aromat do sernika Gellwe
cukier puder waniliowy DiamantWykonanie
Mąkę pszenną przesiewamy bezpośrednio na stolnice,następnie siekamy z
margaryną dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
cukier puder,
cukier waniliowy i
aromat waniliowy wszystko mieszkamy. W miseczce delikatnie mieszkamy żółta które wlewamy do ciasta. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na godzinę do lodówki.Masa serowa
Ser tłusty ugniatamy widelcem, który wkładamy do miski dodajemy
ser trzykrotnie mielony mieszamy
sery mikserem. Dodajemy
cukier puder,
budyń i
olej Wielkopolski rzepakowy, aromat do sernika. Do miseczki wbijamy
jajka dodajemy żółta ,szczyptę
soli i lekko ubijamy widelcem następnie dodajemy do
sera. Całość ucieramy przez około 20 minut.Włączamy piekarnik ustawiamy temperaturę na około 160-170 stopniNa stolnicy rozwałkowujemy ciasto które, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym by sobie zostawić na dekoracje na wierzch sernika Na ciasto wykładamy masę
serową. Resztę ciasta rozwałkowujemy tniemy na paseczki, które układamy na wierzchu sernika, które smarujemy
białkiem.Sernik wkładamy do piekarnika u mnie 160 stopni i pieczemy około 70-80 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku na około 1/2 godziny. wyjmujemy i studzimy. Kiedy sernik będzie zimny posypujemy
cukrem pudrem waniliowym Diamant.Aromat do sernika możecie kupić w
sieci sklepów Polomarket który pojawia się dwa
razy w roku przed świętami w innych sklepach brak. Kupiłam kilka na zapas.