Wykonanie
Rurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :) W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne. Mmm.... :)Składniki:kruche ciasto:1 kostka
masła (200 g)2 szklanki
mąki pszennej1
cukier waniliowy200 g
śmietany 18 %krem:1 litr
mleka1/4 kostki
masła2
jajka4
żółtkaszklanka
cukru pudru1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Miękkie
masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy razem z
mąką. Dodajemy
cukier waniliowy. Następnie dodajemy
śmietanę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk - podsypujemy
mąką. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w paseczki o szerokości 1 - 1,5 cm. Paseczki nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od szerszego końca. Ciasto zawijamy tak aby jego kawałki nachodziły na siebie. Foremki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie możemy posypać je
cukrem trzcinowym. Rurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut ( do zarumienienia).Przygotowujemy krem. 4
żółtka i 2
jajka miksujemy ze szklanką
cukru pudru. Następnie dodajemy do nich 1/4 szklani przesianej
mąki pszennej oraz 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej. Wszystko dobrze mieszamy.
Masło podgrzewamy z
masłem. Do ciepłego
mleka wlewamy powoli mączno-jajeczną masę. Całość cały czas mieszamy, gotując na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Pozostawiamy masę do wystygnięcia.Rurki wypełniamy kremem - najlepiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.Smacznego! ;)