Wykonanie
Jeżeli znudziły się wam tradycyjne serniki, polecam upiec serniczek oreo na ciemnym spodzie, zapieczony z
ciasteczkami oreo i udekorowany
bitą śmietaną.Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Polecam
mąkę Szymanowska do wypieku ciast.
Ciasto :250 g
mąki pszennej Szymanowskiej100 g
margaryny2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
oleju Polskiego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia30 g ciemnego
kakaoSer :700 g
sera wiaderkowego200 ml
śmietany 30 %2
jajka4 łyżki
oleju Polskiego40 g
mąki ziemniaczanej ( 2 łyżki )2
cukry waniliowe180 g
cukrukilka
ciasteczek oreo lub neo
Śmietana :300 ml
śmietany 30 %1
cukier waniliowy1 łyżka
cukru1 śmietanfixkilka
ciasteczek oreoPrzygotowanie :Składniki ciasta zagniatamy, w razie konieczności dosypujemy
mąki Szymanowskiej. Zawijamy w folie aluminiową i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy
cukry,
jajka,
olej i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy
mąkę, po zmiksowaniu wlewamy
śmietanę i mieszamy.
Ser wylewamy na kruche ciasto.
Ciasteczka oreo przecinamy na pół, wciskamy z małymi odstępami w
ser. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 - 180 *C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Bardzo zimną
śmietanę, ubijamy z
cukrami na sztywno. Wsypujemy śmietanfix i jeszcze chwilkę ubijamy.Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy
bitą śmietaną oraz
ciastkami oreo.Smacznego.