Wykonanie
Babka piaskowa to pierwsze ciasto jakie pamiętam z mojego dzieciństwa. Piekli go rodzice, ale też czasami sam tata, który jest super kucharzem :) Pamiętam jak mówił mi, że mam nie jeść
mąki, bo jest w niej
proszek do pieczenia i
będę chora, a ja i tak musiałam spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :)
Ciasto piaskowe:20 dag
margaryny4
jajka20 dag
cukru pudru2 łyżki słodkiej
śmietany15 dag
maki pszennej10 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyotarta skórka z 1
cytryny*1 łyżka gorzkiego
kakaoMargarynę dobrze ucieramy dodając po 1
żółtku na przemian z
cukrem pudrem. Następnie dodajemy
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia, po czym wlewamy po trochu
śmietankę. Gdy masa jest dobrze utarta, osobno ubijamy sztywną pianę z
białek, którą dodajemy do masy na przemian z wymieszanymi
mąkami i mieszamy. Na koniec dodajemy otartą
skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy około 90% masy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą blaszki. Do reszty ciasta dodajemy łyżkę
kakao, mieszamy i wykładamy łyżką przez środek ciasta, tworząc pasek.Babkę piaskową pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C* jeśli nie lubisz
kakao, nie musisz dodawać ;)
R E K L A M A