ßßß
Babka piaskowa to pierwsze ciasto jakie pamiętam z mojego dzieciństwa. Piekli go rodzice, ale też czasami sam tata, który jest super kucharzem :) Pamiętam jak mówił mi, że mam nie jeść mąki, bo jest w niej proszek do pieczenia i będę chora, a ja i tak musiałam spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :)
Ciasto piaskowe:20 dag margaryny4 jajka20 dag cukru pudru2 łyżki słodkiej śmietany15 dag maki pszennej10 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowyotarta skórka z 1 cytryny*1 łyżka gorzkiego kakaoMargarynę dobrze ucieramy dodając po 1 żółtku na przemian z cukrem pudrem. Następnie dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia, po czym wlewamy po trochu śmietankę. Gdy masa jest dobrze utarta, osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy do masy na przemian z wymieszanymi mąkami i mieszamy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy około 90% masy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i wykładamy łyżką przez środek ciasta, tworząc pasek.Babkę piaskową pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C* jeśli nie lubisz kakao, nie musisz dodawać ;)
R E K L A M A