ßßß
Podczas pobytu u znajomych na działce zrobiłam z kumpelą Beatą pyszne ciasto. Kruche z porzeczkami, smak powalający słodko-kwaśny, po prostu rewelacja. Przepis mam od Beaty i bardzo jej za niego dziękuje. Ciasto jest po prostu pyszne, można dać inne owoce ale z kwaśnymi porzeczkami komponuje się idealnie. Podane z bitą śmietaną i posypane cukrem pudrem.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki:- 10 łyżek margaryny- 10 łyżek cukru- 1 jajko- 3 szklanki mąki pszennej- 750 porzeczki czerwonej- 1 cukier waniliowy- skórka starta z 1 cytryny- łyżeczka proszku do pieczenia- cukier puder do posypania- 500 ml śmietany 30 %Wykonanie:Do wysokiej miski wrzucamy margarynę i cukier, cukier puder, jajko i zagniatamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy. Dodajemy startą skórkę z cytryny.Tortownicę wykładamy większą połową ciasta - 60% i palcami delikatnie ugniatamy, nakłówamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, studzimy.Na wystudzone, zimne ciasto wykładamy porzeczki i układamy kawałkami resztę cista.Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut do zarumenienia. Ciasto musimy wystudzić, musi być zimne.Następnie ciasto oprószamy obficie cukrem pudrem, podajemy z kleksem ubitej śmietany, przed ubiciem śmietanę mocno schłodzić.Smacznego :-)

