W sezonie letnim dostępne są w większości wszystkie owoce.Możemy je przygotować na wiele sposobów, od przetworów,po desery i dania wytrawne.Dziś przygotowałam ciasto kruche ze śliwk ami.Połączenie ciasta kruchego z lekko kwaśnymi śliwkami jest bardzo dobrym połączeniem.sSkładniki na ciasto400g mąki pszennej150 g mąki ziemniaczanej1 margaryna150 g cukru pudru5 żółtek1 łyżka kwaśnej śmietany1 aromat waniliowycukier waniliowy1kg śliwek Suskiej sechlońskiejcukier puderWykonanieMąkę pszenną przesiewamy bezpośrednio na stolnice,następnie siekamy z margaryną dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i aromat waniliowy wszystko mieszkamy. W miseczce delikatnie mieszkamy żółta które wlewamy do ciasta. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na godzinę do lodówki Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto które, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuwamy posupujemy bułką tartką wkładamy do nagrzanego piekarnika 200stopni na 10 minut.Śliwki dokładnie myjemy kroimy na pół wyjmujemy pestkę. Na podpieczony spód kładziemy śliwki. Ciastko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stponi na 40-50 minut. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem