ßßß
Mazurki wielkanocne sąbardzo słodkie, syte i kaloryczne.Ten jest nieco inny niż pozostałe.Jest orzeźwiający i kwaskowaty.Powtarzam podstawowy przepis na ciasto:50 dag przesianej mąki pszennej,20 dag masła o pokojowejtemperaturze, 3 żółtka,10 dag przesianego cukru pudru,łyżka cukru waniliowego,łyżka gęstej, słodkiej śmietany,szczypta soli i łyżka mąki ziemniaczanej.Wszystkie składniki dokładnie połączyłam, szybko zagniotłam,uformowałam kulę, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.Po godzinie rozwałkowałam część ciasta. Wykroiłam foremkąodpowiedni kształt, ponakłuwałam widelcem i posmarowałamrozmąconym jakiem. Wstawiłam do gorącego piekarnika.Piekłam kilkanaście minut do czasu, aż ciasto zrumieniło się.Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.Przygotowałam polewę: 3 łyżki konfitury pomarańczowej i 3 łyżkikonfitury morelowej (oba produkty dla cukrzyków, czyli bez dodatku cukru)wymieszałam z łyżką miodu. Dodałam łyżkę skórki otartej z pomarańczy i łyżkę pomarańczowego świeżo wyciśniętego soku.Lekko podgrzałam na parze, wyłożyłam na mazurkowy spód.Brzeg udekorowałam kandyzowaną skórką pomarańczy,posypałam pudrowymi kuleczkami.Bardzo smacznie polecam :)