ßßß
Kolejny mazurek wielkanocny.Wyjątkowo słodki i potworniekaloryczny. Pomimo tego,że jest bardzo smaczny,nie da się zjeść go zbyt dużo.Proponuję podać go z filiżankągorzkiej herbaty lub z espresso bez mleka. Natomiast po deserzewskazany będzie długi spacer ;)50 dag przesianej mąki pszennej,20 dag masła o pokojowejtemperaturze, 3 żółtka,10 dag przesianego cukru pudru, łyżka cukru waniliowego,łyżka gęstej, słodkiej śmietany, szczypta soli i łyżka mąki ziemniaczanej.Wszystkie składniki dokładnie połączyłam, szybko zagniotłam,uformowałam kulę, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.Po godzinie rozwałkowałam część ciasta. Wykroiłam foremkąodpowiedni kształt, ponakłuwałam widelcem i posmarowałamrozmąconym jakiem. Z odrobiny ciasta uformowałam wałeczek i przykleiłam go wokół mazurka, tworząc podwyższony brzeg.Wstawiłam do gorącego piekarnika.Piekłam kilkanaście minut do czasu, aż ciasto zrumieniło się.Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.W garnuszku roztopiłam łyżkę masła, dodałam trzy czubate łyżki cukru pudru,cztery łyżki słodkiej śmietany, dwie łyżki płynnego miodu i trzy garście posiekanych orzechów włoskich i migdałów.Gęstniejącą masą pokryłam mazurki. Udekorowałam kolorowym lukrem i jogurtowymi jajeczkami.Bardzo smacznie i słodko polecam :)Wszystkim czytelnikom życzę dobrych,spokojnych,pogodnych, zdrowych i rodzinnych Świąt.