Wykonanie
Składniki:szklanka
mąkipół szklanki
cukru,5
jajek,pół szklanki
oleju słonecznikowego,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,pół szklanki
wiórki kokosowych,łyżka
kakao,pół szklanki
maku,pół l
mleka,opakowanie kremu do karpatki,pół kostki
masła,pół tabliczki
czekolady,słoiczek
dżemu jagodowego lub
porzeczkowego,2 łyżki sparzonych
rodzynek,5 g
orzechów włoskich,tłuszcz
bułka tarta do posmarowania formy.Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, dodać roztrzepane
żółtka,
olej,
mąkę,
proszek do pieczenia.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części.Do jednej dodać
kakao, do drugiej
mak, do trzeciej
wiórki kokosowe (pozostawiając jedną łyżeczkę).Do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą wkładamy ciasto po łyżce z każdej przygotowanej części, czyli łyżka ciasta z
makiem, obok łyżka ciasta z wiórkami kokosowymi i obok łyżka ciasta z
kakao.I tak aż do wyczerpania składników.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.Krem karpatkowy przygotowujemy z
mlekiem wg przepisu na opakowaniu, studzimy i miksujemy z
masłem.Upieczone ciasto kroimy na dwie części.Na jednej układamy ¾ ilości kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią.Wierzch ciasta smarujemy
dżemem jagodowym lub
porzeczkowym.Na
dżem wykładamy pozostawioną ¼ kremu, posypujemy startą
czekoladą, wiórkami kokosowymi, sparzonymi
rodzynkami.Dekorujemy cząstkami
orzechów włoskich.Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.