Wykonanie
Dzisiaj przepis na smakowite muffinki z
jagodami i
białą czekoladą.Sezon na
jagody właśnie się zaczyna, a nie ma nic lepszego niż świeże
owoce!Połączenie
jagód i
czekolady smakuje wyśmienicie, a babeczki są proste i szybkie w przygotowaniu!Zapraszam do wypróbowania leśnego przepisu :)
Składniki:2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju1
jajko1
białko1 szklanka
mleka1 szklanka
jagód+ na polewę:
biała czekolada, 2 łyżki
mleka, 2 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia wymieszać. W innym naczyniu wymieszać
jajka,
olej,
mleko.Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać. Dodać
jagody, lekko przemieszać. Wysmarowaćformę do muffin
masłem. Wlać ciasto prawie do końca wysokości formy. Piec w 180 stopniachprzez około 20 minut, aż nabiorą koloru.Rozpuścić
czekoladę w garnku, postawionym na drugim garnku z
wodą. Dodać
mleko i
masło.Zimne muffinki wyjąć z formy nożem. Polać muffinki
czekoladą.Smacznego!