Wykonanie

Serniki jadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie
sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam smak
kawy,
kardamonu i
czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec
biszkopt i
ser a drugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu.Za sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne
przyprawy i cudowna
kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za
kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię.*foremka 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:2
jajka1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem
kawowy:250 g
mascarpone300 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyszczypta
kardamonuziarenka z 1/2
laski waniliiszczypta
cynamonu1/2 łyżeczki
kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik:1 kg
sera na sernik5
jajek1 szklanka
cukru2 opakowania budyniu
waniliowego1/2 szklanki
olejuskórka z 1/2
cytryny na wierzch:300 ml
śmietanki kremówki1 opakowanie
śmietan-fixukilka kostek
gorzkiej czekoladyłyżka
cukru pudruPrzygotować
biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na pianę. Następnie dodawać
cukier a później
żółtka.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przelać do foremki i piec w 180*C około 20 minut.Przygotować blat
serowy:
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę
sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać
olej, dodać
skórkę cytrynową i zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się
biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić.Przygotować masę
kawową:
Kawę zalać niewielką ilością wrzątku, dosłownie taką, żeby tylko przykryć fusy. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i zmiksować z
mascarpone. Dodać
przyprawy,
kawę (razem z fusami) i wystudzoną
żelatynę, wymieszać.
Biszkopt umieścić w foremce, w której się piekł. Wyłożyć masę
kawową i przykryć sernikiem.Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i
śmietan- fixem. Dodać startą na drobnych oczkach
czekoladę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.