ßßß Cookit - przepis na sernik z kawą i kardamonem

sernik z kawą i kardamonem

nazwa

Wykonanie

Serniki jadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam smak kawy, kardamonu i czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu.
Za sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię.
*foremka 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
szczypta kardamonu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik:
1 kg sera na sernik
5 jajek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju
skórka z 1/2 cytryny na wierzch:
300 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu
kilka kostek gorzkiej czekolady
łyżka cukru pudru
Przygotować biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przelać do foremki i piec w 180*C około 20 minut.
Przygotować blat serowy:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić.
Przygotować masę kawową:
Kawę zalać niewielką ilością wrzątku, dosłownie taką, żeby tylko przykryć fusy. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zmiksować z mascarpone. Dodać przyprawy, kawę (razem z fusami) i wystudzoną żelatynę, wymieszać. Biszkopt umieścić w foremce, w której się piekł. Wyłożyć masę kawową i przykryć sernikiem.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/11/sernik-z-kawa-i-kardamonem.html