Wykonanie
Do tego wypieku zainspirował mnie przepis Oli z bloga Ola in the kitchen na tort
pomarańczowy w którym Ola wykorzystała całe
pomarańcze. Mając w domu nadmiar dyni pomyślałam, że całkiem fajnym połączeniem mógłby się okazać
miks mojego ciasta
dyniowego z
pomarańczowym ciastem autorki :) Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała
pomarańcz i
polewa czekoladowa powinny przytłumić smak dyni na tle, że ciasto okaże się zjadliwe dla "dynioniejada". Efekt wyszedł rewelacyjny! Choć
Młody stwierdził, że ciasto pachnie
pomarańczami ale kolor jest
dyniowy i na wszelki wypadek nie będzie go próbował... Cóż jego strata:)

SKŁADNIKIciasto1 cała
pomarańcza250 gram pieczonej dyni5
jajek125 gram brązowego cukru'400 gram
mąki1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
kardamonu,
cynamonu i
solikrem150 ml
śmietany kremówki150 gram
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru1 wyfiletowana
pomarańczpolewa1/2
gorzkiej czekolady100 ml
śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIE
Dynię kroję na kawałki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyciągam z piekarnika i odkrawam skórki.
Pomarańczę dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem, odkrawam górę i
spod a pozostałą
pomarańcze kroję na mniejsze kawałki w miksuję w blenderze na gładka masę do której dodaję
kardamon,
cynamon sól. Do zmiksowanej
pomarańczy dodaję
dynię i ponownie miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Jajka wybijam do miski dodaję
cukier i całość ubijam mikserem do momentu powstania gęstej masy. Do masy jajeczno-cukrowej dodaję po łyżce
pomarańcz z
dynią ciągle miksując na mikserem na niskich obrotach. POd koniec dodaję powoli
olej. Na końcu dodaję na dwa
razy mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Mieszam sylikonową
łopatką do całkowitego połączenia składników. Powstałą masę wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję górę ciasta i wkładam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Kiedy ciasto się piecze przygotowuję krem i polewę.Krem:
Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki
pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam
śmietanę z
cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję po łyżce
serka mascarpone. Kiedy
śmietana połączy się z
serkiem dodaję
pomarańcz wraz z
sokiem i całość delikatnie mieszam.Polewa:Do miseczki wlewam
śmietanę do której dodaję połamaną na kawałki
czekoladę. Miseczkę stawiam na garnku z
woda i całość gotuję na wolnym ogniu do momenty rozpuszczenia się
czekolady. Czas od czasu mieszam aby składniki połączyły się. Zdejmuję z garnka i odstawiam do wystygnięcia. Przed nałożeniem na cisto ponownie podgrzewam.Upieczone i przestudzone ciasto przekrawam na pół i przekładam kremem. Wierzch ciasta pokrywam
czekoladą. Smacznego!