Wykonanie

To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom. Jest w nim duża ilość
czekolady, która dominuje w smaku ciasta. Samo ciasto zawiera
cukinię ale nie bójcie się tego dodatku- ona nie zmienia smaku a tylko powoduje, że jest wilgotne. Krem na bazie
mascarpone też ma w sobie
czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo.*foremka 23*28 lub trochę większaSkładniki: na ciasto:115 g
masła125 ml
oleju rzepakowego200 g
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka320 g
mąki45 g gorzkiego
kakao1/3 szklanki
mleka125 ml
jogurtu naturalnego100 g
czekolady mlecznej250 g
cukinii (1 niewielka sztuka)szczypta
soli na krem:350 ml kremówki250 g
serka mascarpone150 g
czekolady deserowejdodatkowo:100 g małych biszkopcikówszklanka posłodzonej
kawyłyżka gorzkiego
kakaoCukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć. Miękkie
masło utrzeć z
solą i
cukrem. Nadal ucierając powoli dolewać
olej a następnie po jednym
jajku.
Mąkę wymieszać z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać
mleko i
jogurt, posiekaną
czekoladę i
cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.Przygotować krem:
czekoladę połamać i rozpuścić w miseczce nad gorącą
wodą. Zimną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z
mascarpone a następnie z
czekoladą. Odłożyć z kremu 2 łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać
biszkopty nasączone
kawą i przykryć drugą połową kremu i ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem i posypać
kakao.Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić najlepiej nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie.