ßßß Cookit - przepis na ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone

ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone

nazwa

Wykonanie

To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom. Jest w nim duża ilość czekolady, która dominuje w smaku ciasta. Samo ciasto zawiera cukinię ale nie bójcie się tego dodatku- ona nie zmienia smaku a tylko powoduje, że jest wilgotne. Krem na bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo.
*foremka 23*28 lub trochę większa
Składniki: na ciasto:
115 g masła
125 ml oleju rzepakowego
200 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
320 g mąki
45 g gorzkiego kakao
1/3 szklanki mleka
125 ml jogurtu naturalnego
100 g czekolady mlecznej
250 g cukinii (1 niewielka sztuka)
szczypta soli na krem:
350 ml kremówki
250 g serka mascarpone
150 g czekolady deserowej
dodatkowo:
100 g małych biszkopcików
szklanka posłodzonej kawy
łyżka gorzkiego kakao
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć. Miękkie masło utrzeć z solą i cukrem. Nadal ucierając powoli dolewać olej a następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Przygotować krem: czekoladę połamać i rozpuścić w miseczce nad gorącą wodą. Zimną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z mascarpone a następnie z czekoladą. Odłożyć z kremu 2 łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać biszkopty nasączone kawą i przykryć drugą połową kremu i ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem i posypać kakao.Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić najlepiej nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/ciasto-czekoladowe-z-cukinia-i.html