ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

nazwa

Wykonanie

Takie pulpety chodziły mi po głowie już jakiś czas, bo kojarzą się z dzieciństwem i klasycznym sosem zagęszczonym mąką i kwaśną śmietaną. Ja przygotowałam je trochę po swojemu. Z mięsa mielonego warto zrobić:
papryka faszerowana mięsem i ryżem
mini klopsiki
kotleciki z miętą
kofty
gołąbki z kapusty włoskiej .
0,5 kg mięsa mielonego
jajko
cebula
sucha bułka (namoczona w mleku)
2 łyżki kaszy manny
mąka do obtoczenia
woda
sól, pieprz, zielona czubryca
300 ml śmietanki 30%
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, namoczoną bułkę, kaszę i przyprawy.
Formować pulpety, obtoczyć je w mące.
Do garnka wlać wodę, osolić ją, zagotować - po zagotowaniu włożyć pulpety i gotować je 20 minut na niewielkim ogniu.
W drugim rondlu zagotować śmietankę, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku.
Gotowe pulpety wyjąć z wody, a na talerzu polać sosem śmietanowo-koperkowym.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/03/pulpety-w-sosie-smietanowo-koperkowym.html