Wykonanie
Takie pulpety chodziły mi po głowie już jakiś czas, bo kojarzą się z dzieciństwem i klasycznym sosem zagęszczonym
mąką i kwaśną
śmietaną. Ja przygotowałam je trochę po swojemu. Z
mięsa mielonego warto zrobić:
papryka faszerowana
mięsem i
ryżemmini klopsikikotleciki z
miętąkoftygołąbki z
kapusty włoskiej .

0,5 kg
mięsa mielonegojajkocebulasucha
bułka (namoczona w
mleku)2 łyżki
kaszy mannymąka do obtoczenia
wodasól,
pieprz, zielona czubryca300 ml
śmietanki 30%pęczek
koperkusól,
pieprz do smakuDo
mięsa dodać pokrojoną
cebulę,
jajko, namoczoną
bułkę,
kaszę i
przyprawy.Formować pulpety, obtoczyć je w
mące.Do garnka wlać
wodę, osolić ją, zagotować - po zagotowaniu włożyć pulpety i gotować je 20 minut na niewielkim ogniu.W drugim rondlu zagotować
śmietankę, dodać posiekany
koperek, doprawić do smaku.Gotowe pulpety wyjąć z
wody, a na talerzu polać sosem
śmietanowo-
koperkowym.Podawać z
ziemniakami lub
makaronem.
