Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 28 stycznia 2014 r. Klopsiki są aromatyczne i stanowią wspaniałe danie obiadowe, do tego tłuczone
ziemniaki z dodatkiem
masła i
śmietanki,
ogórek kiszony własnej roboty i może to zabrzmi niezbyt nowocześnie ale u mnie obowiązkowo
maślanka, która jest bardzo zdrowa i którą uwielbiam. Na szczególnąuwagę zasługuje tu sos warzywny, w którym skąpane są delikatne pulpeciki . Jest prosty, a zarazem wyjątkowy, stanowi połączenie
marchewki i
pietruszki z dodatkiem
koperku. Naprawdę nie sądziłam, że efekt może być tak wspaniały. Podczas konsumowania tej potrawy największy domowy krytyk kulinarny spytał, czy włożyłam w to danie
serce, "bo tak mu się wydawało". No to był swoisty komplement, więc warto było. To danie na pewno nie raz zagości u mnie, bo jest naprawdę doskonałe. Szczególnie polecam dla dzieci :-)Klopsiki w sosie warzywnym Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia .Subtelne klopsiki w sosie warzywnym! Nieduże klopsiki, są świetną alternatywą na kotlety mielone, można je przyrządzić z
cielęciny (udźca), czy np. mielonego z
szynki wieprzowej. Z wierzchu są apetycznie przyrumienione i chrupiące, w środku miękkie i niezwykle aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach :-)Oceny: 5,0Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 35 minLiczba porcji: 4Składniki:(Przepis zaadaptowany stąd .)czerstwa
bułka np.
kajzerka : 1 (mała)
mleko lub
woda : do namoczenia
bułkimięso mielone (dobrej jakości, nie kupować gotowego): 1/2 kg
cebula (średnia): 1
jajko : 1
sól morska : 1 łyżeczkaświeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczki
mąka pszenna : do obtoczenia
olej do podsmażenia : 1-2 łyżki
Wywar:
woda : 400-500 ml
marchewka (średnia): 1
pietruszka (mała): 1
masło : 1 łyżeczka
mąka : 1-2 małe łyżeczki
koperek (posiekany): 1-2 łyżeczki (można więcej, jeśli lubicie)Przygotowanie:najpierw przygotowuję
wywar - w garnku gotuję
wodę dodaję startą na tarce o większych oczkach
marchewkę i
pietruszkę, lekko
solę (w razie potrzeby
wywar można później jeszcze dosolić), dodaję łyżeczkę
masła i wszystko gotuję na małym ogniu
bułkę zalewam
mlekiem lub
wodą, odstawiam do namoczenia na około 5-10 minutdo większej miski wkładam zmielone
mięso cebulę,
jajko,
sól,
pieprz oraz odciśniętą
bułkęwszystko dobrze mieszam, następnie formuję niewielkie kulkiobtaczam w
mące i króciutko podsmażam na
olejupo obsmażeniu kulki wrzucam na wrzący
wywarzmniejszam ogień do minimum i gotuję powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut pod koniec gotowania zagęszczam sos
mąką, którą przesiewam przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do
wywaru (można rozprowadzić
mąkę najpierw z dwiema łyżkami
wody, później dodać kilka łyżek
wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, ale pierwsza metoda jest lepsza)doprowadzam do wrzenia na koniec dodaję posiekany
koperek i odstawiam z ognia


Smacznego!!!