ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 stycznia 2014 r. Klopsiki są aromatyczne i stanowią wspaniałe danie obiadowe, do tego tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki, ogórek kiszony własnej roboty i może to zabrzmi niezbyt nowocześnie ale u mnie obowiązkowo maślanka, która jest bardzo zdrowa i którą uwielbiam. Na szczególnąuwagę zasługuje tu sos warzywny, w którym skąpane są delikatne pulpeciki . Jest prosty, a zarazem wyjątkowy, stanowi połączenie marchewki i pietruszki z dodatkiem koperku. Naprawdę nie sądziłam, że efekt może być tak wspaniały. Podczas konsumowania tej potrawy największy domowy krytyk kulinarny spytał, czy włożyłam w to danie serce, "bo tak mu się wydawało". No to był swoisty komplement, więc warto było. To danie na pewno nie raz zagości u mnie, bo jest naprawdę doskonałe. Szczególnie polecam dla dzieci :-)Klopsiki w sosie warzywnym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia .Subtelne klopsiki w sosie warzywnym! Nieduże klopsiki, są świetną alternatywą na kotlety mielone, można je przyrządzić z cielęciny (udźca), czy np. mielonego z szynki wieprzowej. Z wierzchu są apetycznie przyrumienione i chrupiące, w środku miękkie i niezwykle aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach :-)Oceny: 5,0Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 35 minLiczba porcji: 4Składniki:(Przepis zaadaptowany stąd .)czerstwa bułka np. kajzerka : 1 (mała)mleko lub woda : do namoczenia bułkimięso mielone (dobrej jakości, nie kupować gotowego): 1/2 kgcebula (średnia): 1jajko : 1sól morska : 1 łyżeczkaświeżo zmielony czarny pieprz : 1/2 łyżeczkimąka pszenna : do obtoczeniaolej do podsmażenia : 1-2 łyżkiWywar:woda : 400-500 mlmarchewka (średnia): 1pietruszka (mała): 1masło : 1 łyżeczkamąka : 1-2 małe łyżeczkikoperek (posiekany): 1-2 łyżeczki (można więcej, jeśli lubicie)Przygotowanie:najpierw przygotowuję wywar - w garnku gotuję wodę dodaję startą na tarce o większych oczkach marchewkę i pietruszkę, lekko solę (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić), dodaję łyżeczkę masła i wszystko gotuję na małym ogniubułkę zalewam mlekiem lub wodą, odstawiam do namoczenia na około 5-10 minutdo większej miski wkładam zmielone mięso cebulę, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkęwszystko dobrze mieszam, następnie formuję niewielkie kulkiobtaczam w mące i króciutko podsmażam na olejupo obsmażeniu kulki wrzucam na wrzący wywarzmniejszam ogień do minimum i gotuję powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut pod koniec gotowania zagęszczam sos mąką, którą przesiewam przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru (można rozprowadzić mąkę najpierw z dwiema łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, ale pierwsza metoda jest lepsza)doprowadzam do wrzenia na koniec dodaję posiekany koperek i odstawiam z ognia
Smacznego!!!