Wykonanie
Oj, chodził za mną
sos pieczarkowy, za córą znowu pulpety, więc połączyłam jedno z drugim i wyszło nam całkiem znośne (czytaj pyszne) danie.Lubię
sos pieczarkowy, dodatkowy bonus w postaci pulpetów nie przeszkadza mi ;-) Lubię gdy
ziemniaki dosłownie toną w tym sosie. To jest jeden z nielicznych który
mogę jeść sam, właściwie z pajdą
chleba maczaną w sosie - pycha:)

Składniki:Kuleczki
mięsne(pulpety)
mięso mielone wieprzowe - 600gramów (zmieliłam karczek)
cebula - 2 sztuki
jajko -1 sztuka
sól -1 łyżeczka
pieprz - 1,5 łyżeczki
bułka- 1 sztuka
mąka - szklanka
olej - 2 łyżkiSos:
pieczarki - 450 gram
śmietana 30% - 3 łyżki
koper - 1/2 pęczka
sól,
pieprz do smaku
masło - 2 łyżki

Wykonanie:
Mięso mielimy z
cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego
cebulę) dodajemy
jajo, namoczoną i odciśniętą
bułkę, przyprawiamy
solą i
pieprzem.Całość mieszamy.Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje
mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w
mące.Obsmażamy na rozgrzanym
oleju z każdej strony. Zalewamy
wodą - tle, aby przykryło kulki
mięsa.Dusimy na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy.Gdy
mięso będzie miękkie dodajemy do niego
pieczarki, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada.Na końcu wsypujemy pokrojony/ poszatkowany
koper.Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje.Podajemy z ulubionymi dodatkami np
ziemniakami,
ryżem lub
makaronem.