ßßß Cookit - przepis na Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo koperkowym

nazwa

Wykonanie

Oj, chodził za mną sos pieczarkowy, za córą znowu pulpety, więc połączyłam jedno z drugim i wyszło nam całkiem znośne (czytaj pyszne) danie.
Lubię sos pieczarkowy, dodatkowy bonus w postaci pulpetów nie przeszkadza mi ;-) Lubię gdy ziemniaki dosłownie toną w tym sosie. To jest jeden z nielicznych który mogę jeść sam, właściwie z pajdą chleba maczaną w sosie - pycha:)
Składniki:
Kuleczki mięsne(pulpety)
mięso mielone wieprzowe - 600gramów (zmieliłam karczek)
cebula - 2 sztuki
jajko -1 sztuka
sól -1 łyżeczka
pieprz - 1,5 łyżeczki
bułka- 1 sztuka
mąka - szklanka
olej - 2 łyżki
Sos:
pieczarki - 450 gram
śmietana 30% - 3 łyżki
koper - 1/2 pęczka
sól, pieprz do smaku
masło - 2 łyżki
Wykonanie:
Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość mieszamy.
Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące.
Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zalewamy wodą - tle, aby przykryło kulki mięsa.
Dusimy na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada.
Na końcu wsypujemy pokrojony/ poszatkowany koper.
Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/07/pulpety-wieprzowe-w-sosie-pieczarkowo.html