Wykonanie
Knedle czy pyzy-szczerze mówiąc dla mnie wielkiej różnicy nie ma. Uwielbiam ciasto ziemniaczane w każdej możliwej postaci klusek, czy to kopytka, pyzy, knedle czy jakieś inne. Dzisiejszy przepis był sposobem na wykorzystanie
mięsa, które zostaje nam z rosołu. Przeważnie jest to
kurczak i
indyk ale myslę, że każde
mięso będzie się nadawało. Niedawno robiłam z
mięsem surowym, jednak muszę powiedzieć że dzisiejsze są o niebo lepsze. Ciasto jest tak samo dobre ale farsz bardziej delikatny. Niestety nie umiem robić małych kulek więc wyszły mi nie pyzy a "pyzioły" ale były tak pyszne, że nie mogłam się od nich odczepić.
Składniki:1,5 kg ugotowanych
ziemniaków4 łyżki
mąki (dałam trochę więcej)3
jajkasól,
pieprz40 dag ugotowanego
mięsa (u mnie drobiowe)
cebula5 dag
masłaczerstwa
bułkaZiemniaki wyrobić z
mąką i
jajkami na ciasto, osolić.
Mięso na farsz zmielić razem z podsmażoną
cebulą i namoczona bulką. Przyprawić i dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać kulkę
mięsa i zawijać tak aby powstały okrągłe pyzy. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną
wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane
masłem.Smacznego:)