Wykonanie
Roladki z
kurczaka nadziewane pastą
pietruszkową z tahini, zapiekane w
marchewce ;-)Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem,
boczkiem i
ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z
kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto!SKŁADNIKI:- 1 duży podwójny
filet z kurczaka- 2
marchewki młode- 1/2 pęczka
natki pietruszki- 3 łyżki- pasty tahini-
czosnek 2-3 ząbki- 1
szalotka mała- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
sól,
imbir,
chili- świeży
rozmaryn- marokańskie
chili do posypania rolady
Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta.Oprósz
solą.
Natkę z
pietruszki, pastę tahini,
przyprawy,
oliwę z oliwek i
cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią filet. Zroluj.Za pomocą noża- skrobaczki do krojenia
parmezanu, pokrój plastry
marchwi.
Owiń nimi roladkę.Za pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby
marchew mocno przylegała. Pod
marchew powkładaj liście
rozmarynu. Polej
oliwą z oliwek, oprósz marokańskim
chili.Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut.Ja roladki podałam z risotto
szafranowym.Smacznego!