Wykonanie
Kilka dni temu na twarzoksiążce furorę robił post na temat pogody: w poniedziałek -
słonecznie, dwadzieścia stopni; we wtorek - minus pięć i opady śniegu; w środę - piętnaście stopni, silne wiatry, możliwe opady; w czwartek -
słonecznie, jednak z możliwością huraganu.Ha ha! - zaśmiał się niejeden. Czyste szaleństwo, nieprawdaż? Okazuje się jednak, że są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło . W ciągu zaledwie kilku godzin przechodzimy od pięciu centymetrów śniegu, który ciągle intensywnie sypie, do
słonecznej, zielonej wiosny. A po południu grad, akurat w momencie, w którym wychodzę z pracy.Brak mi słów na te anomalie; nie wiem, jak się ubierać, ani czego się spodziewać. Zrewidowałam jednak moje oczekiwania: teraz optymistycznie liczę na piętnaście stopni w lipcu. I zastanawiam się, jak moje letnie sukienki będą wyglądały w duecie z najgrubszymi rajtuzami, które mam na dnie szuflady.Wam pogoda też
daje się we znaki...?Choć za oknami dzieją się rzeczy,w które ciężko uwierzyć, moją kuchnię we władanie objęła wiosna. Jest
rabarbar, jeszcze hiszpańskie, ale zadziwiająco smaczne,
truskawki, a ostatnio także
młoda marchewka. Można kupić sobie taką z
natką - tylko po co...? Przecież te zielone gałązki i tak wylądują w koszu...Okazuje się jednak, że można je spożytkować znacznie lepiej.Lubicie pesto? Ja bardzo. Za jego uniwersalność; nadaje się na szybki obiad do
makaronu, do kanapek, albo jaki dip do warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Z
natki marchewki również można takie pesto przygotować; jest zadziwiająco smaczne.Przepis znalazłam na blogu ErVegan, i bardzo mnie zaciekawił. Jako, że nie jest to nic trudnego, od razu zabrałam się do działania.Takie pesto jest wyraźne w smaku dzięki czosnkowi i
cytrynie, jednak smak
natki schodzi na dalszy
plan (nie czuć tej lekkiej goryczki). Odpowiednio doprawione, będzie kusiło ze słoiczka soczystą
zielenią. Zniknie bardzo szybko - gwarantuję.
Składniki:(na 1 słoiczek)
natka z 1 pęczka
młodej marchewki30 g
ziaren słonecznika1 ząbek
czosnkusok z 1/2
cytryny55 ml
oliwysóldodatkowo:
oliwa na wierzch
Natkę umyć, umieścić w blenderze razem ze
słonecznikiem, obranym ząbkiem
czosnku i
sokiem z cytryny. Miksować, powoli wlewając
oliwę, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji (im więcej
oliwy, tym pesto będzie rzadsze). Doprawić do smaku
solą, ewentualnie dodać
soku z cytryny.Pesto przełożyć do słoiczka, wierz polać
oliwą (dzięki temu nie ściemnieje).Smacznego!
C. utrzymuje, że w sobotę będzie piękna pogoda, i mam już przestać zrzędzić.Wierzyć mu...?