Wykonanie
Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte - niemiecki klasyk znany i wypiekany na całym świecie. Tort składa się z ciasta
czekoladowego przełożonego
bitą śmietaną i
wiśniami, ozdobiony kandyzowanymi
owocami wiśni i wiórkami z
czekolady. Tradycyjnie naponczowany Kirschwasser. Tort nie jest słodki, bardzo harmonijnie skomponowany. Mój tort wygląda identycznie (no prawie) jak ten z lady chłodniczej słynnej firmy Conditorei Coppenrath &
Wiese. Dwa blaty ciasta
czekoladowego, zamiast tradycyjnych
trzech, ułożyłam na cieniutkiej warstwie super kruchego ciasta. Piękny, elegancki w sam raz na ... Rocznicę Ślubu:)Polecam!
Składniki na kruchy spód:150 g
mąki75 g
masła1-2 łyżki
cukru pudru lub
ksyliotolmaleńka szczypta
soli1
żółtkoSkładniki na ciasto
czekoladowe:120 g
gorzkiej czekolady60 g
masła5
jajek150 g
cukru lub
ksylitolu80 g
mąki40 g
mączki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie:400 g
wiśni z kompotu250 ml kompotu z
wiśni20 g
mączki ziemniaczanej2 łyżki
cukru lub
ksylitolu50 ml Kirchwasser + 50 ml lub
wódki1+1 op.
cukru waniliowego500 ml
śmietany kremówki2 listki
żelatynyDodatkowo:kandyzowane
wiśnie - 16 sztukwiórki
czekoladowe3 łyżki
dżemu wiśniowegomałe
beziki około 12 sztukWykonanie:składniki na kruchy spód rozetrzeć
między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać
żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 15-20 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratcerozpuścić
czekoladę z
masłem w kąpieli
wodnej. Ostudzićoddzielić
żółtka od
białek. Ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysty kogel-
mogel. Ostudzoną, ale jeszcze płynną
czekoladę wymieszać z ubitymi
żółtkami. Następnie wmieszać delikatnie ubitą pianę.
Mąkę,
mączkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia przesiać i wmieszać delikatnie do ciasta. Wylać przygotowane ciasto do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w 175`C.
Biszkopt studzić początkowo w foremce, uwolniony z foremki na kratce. Wystudzony przeciąć na 2 blaty
wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 250 ml kompotu.
Mączkę ziemniaczaną wymieszać z
cukrem i z odrobiną kompotu. Resztę kompotu zagotować, powoli wlewać rozmieszaną
mąkę mieszając trzepaczką balonową do zgęstnienia. Do
kisielu dodać odsączone
wiśnie,
cukier waniliowy i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Dodać połowę Kirschwasser, wymieszać. Drugą połowę Kirschwasser rozmieszać z 1/3 szklanki kompotu i nasączyć oba blaty
czekoladowelistki
żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut. Jak zmiękną, odcisnąć
żelatynę z nadmiaru
wody i rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Nie gotować!
bitą śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy. Do
żelatyny dodać trochę
śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z całą ubitą
śmietaną na małych obrotach mikserakruchy spód posmarować
dżemem, nałożyć pierwszy blat
czekoladowy. Nasączyć go połową ponczu. Na blacie równomiernie rozłożyć
kisiel z
wiśniami, a na wiśniach pierwszą porcję
bitej śmietany. Położyć drugi blat
czekoladowy i naponczować go. Rozsmarować drugą porcję
bitej śmietany, posmarować również bok
tortu. Obsypać wiórkami czekoladowymi. Trzecią porcję
bitej śmietany umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć dookoła brzegu
tortu rozetki. W każdej rozetce umieścić kandyzowaną wisienkę. Rozłożyć w drugim rzędzie za rozetkami
beziki. Środek
tortu wysypać wiórkami czekoladowymiSMACZNEGO !Uwagi: Kirschwasser to wysokoprocentowy
napój alkoholowy (38-50%) - rodzaj
brandy - wytwarzany z
owoców czereśni, rzadziej
wiśni. W odróżnieniu od
wiśniówki jest bezbarwny, nie jest słodki, o charakterystycznym goryczkowym posmaku.