ßßß
(blaszka 20×30 cm)Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej60 g (6 łyżek) cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g zimnego masła4 żółtkaSkładniki na bezę:4 białkaszczypta soli1 szklanka cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejSkładniki na wiśnie:350 g wiśni bez pestek2 łyżki cukruPrzygotowanie:W misce miksera umieść mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Zacznij miksować końcówką do ciast, a po chwili dodaj żółtka. Miksuj do utworzenia się jednolitej kuli, dosypując więcej mąki w razie potrzeby. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść formę do pieczenia lub wyłóż ją papierem do pieczenia.Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół, wyłóż jedną połowę ugniatając palcami na spód formy (lub rozwałkuj jeżeli Ci wygodniej) i podziurkuj widelcem.Na spód wyłóż równomiernie wiśnie i posyp cukrem.Ubij białka z solą na sztywną pianę i cały czas ubijając dosypuj powoli cukier i miksuj aż cukier się rozpuści. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.Wyłóż bezę na wiśnie i zetrzyj na wierzch resztę ciasta na tarce o dużych oczkach.Włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Smacznego!
English versionCherry meringue cake(20×30 baking pan)Ingredients for the dough:2 cups flour60 g (6 tbsp) caster sugar1 tablespoon vanilla sugar1 teaspoon of baking powder250 g butter, cold4 egg yolksIngredients for the meringue:4 egg whitespinch of salt1 cup sugar2 teaspoons cornstarch or potato starchInfredients fir the cherries:350 g cherries, pitted2 tablespoons sugarPreparation:In bowl of stand mixer mix the flour, powdered sugar, vanilla sugar, baking powder, and cold butter cut into small pieces and add the egg yolks. Mix just until dough comes together and form a ball. If the dough is too wet add more flour. Wrap the dough in cling film and place in the refrigerator.Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan or line with baking paper.Remove the dough from the refrigerator, divide in half. Place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it if You like and prick with a fork.Place the cherries evenly on prepared dough and sprinkle with sugar.Beat egg whites with salt until stiff peaks adding slowly sugar and mix until sugar is dissolved. At the end mix in cornstarch or potato starch.Place the meringue on cherries and grate on the to the rest of the dough.Place in the preheated oven and bake for about 40 minutes, or until a nice golden brown. Sprinkle with powdered sugar before serving.Enjoy!Inspirowałam się tym przepisem.
Share the post "Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake"


