Wykonanie
Zachciało mi się wczoraj szybkiego ciasta z
makiem, więc przydała się puszeczka gotowej masy makowej. Ciacho składa się z dość kruchego
spodu, warstwy
maku z
bakaliami i słodkiej kokosowej
bezy. Masa makowa trafiła mi się niezbyt słodka, i dobrze, bo ciasto dzięki temu nie jest przesłodzone. Jeśli chcecie, można zmniejszyć też ilość
cukru w samym spodzie.
Składniki na tortownicę średnicy 21 cm :Ciasto :1 szklanka
mąki pszennej100 g. zimnego
masła2 duże
żółtka0,5 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBeza :2
białkaszczypta
soli1 szklanka
wiórków kokosowych3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo :400 g. gotowej masy makowej z
bakaliamimasło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :W misce siekam
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
masłem,
cukrami i
żółtkami. Zagniatam szybko ciasto (nie musi być wyrobione na gładko, ważne tylko by składniki się połączyły).
Ciastem wyklejam dno tortownicy natłuszczonej
masłem i oprószonej
mąką, lekko przyciskam i wyrównuję. Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. na ok. 25-30 minut - ciasto powinno się zezłocić. W tym czasie ubijam dwa
białka ze szczyptą
soli, gdy piana jest sztywna, stopniowo wsypuję
cukier, a
potem mąkę ziemniaczaną. Na koniec wsypuję wiórki i mieszam łyżką do połączenia się. Na podpieczone gorące ciasto wykładam masę
makową, wyrównuję powierzchnię, a całość przykrywam pianą z
kokosem. Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 20 minut.Przepis autorski.