ßßß Cookit - przepis na Makowiec z kokosową bezą na kruchym cieście

Makowiec z kokosową bezą na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się wczoraj szybkiego ciasta z makiem, więc przydała się puszeczka gotowej masy makowej. Ciacho składa się z dość kruchego spodu, warstwy maku z bakaliami i słodkiej kokosowej bezy. Masa makowa trafiła mi się niezbyt słodka, i dobrze, bo ciasto dzięki temu nie jest przesłodzone. Jeśli chcecie, można zmniejszyć też ilość cukru w samym spodzie.
Składniki na tortownicę średnicy 21 cm :
Ciasto :
1 szklanka mąki pszennej
100 g. zimnego masła
2 duże żółtka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza :
2 białka
szczypta soli
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo :
400 g. gotowej masy makowej z bakaliami
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie :
W misce siekam mąkę z proszkiem do pieczenia, masłem, cukrami i żółtkami. Zagniatam szybko ciasto (nie musi być wyrobione na gładko, ważne tylko by składniki się połączyły). Ciastem wyklejam dno tortownicy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką, lekko przyciskam i wyrównuję. Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. na ok. 25-30 minut - ciasto powinno się zezłocić. W tym czasie ubijam dwa białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna, stopniowo wsypuję cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Na koniec wsypuję wiórki i mieszam łyżką do połączenia się. Na podpieczone gorące ciasto wykładam masę makową, wyrównuję powierzchnię, a całość przykrywam pianą z kokosem. Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 20 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/makowiec-z-kokosowa-beza-na-kruchym.html