Wykonanie
Dzisiejszy przepis bazuje na przepisie na kruche ciasto z lekką pianką i
borowkami . Tak na prawdę to oryginalny przepis był szarlotką i dostałam go od cioci mojego
męża, jest z nami od ponad 25 lat. Stopniowo z upływem czasu przepis ewoluował i szczerze powiedziawszy jest doskonały z każdymi
owocami. Można też dodać
bakalie,
suszone owoce...Tutaj
borówki zastąpiłam
śliwkami węgierkami, a
owoce zamiast wymieszać z
bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet
beza -
śliwka ma moc :-).Składniki na ciasto:1 kostka
masła2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekszczypta
soli2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki
cynamonuSkładniki na piankę
bezową:8
białekszczypta
soli1,5 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej500 g dojrzałych
śliwek3 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu2 łyżki
tartej bułkiWykonanie:Z zimnego
masła,
żółtek,
mąki,
cukru waniliowego, szczypty
soli i
proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy
tarta bułką,
kardamonem i
cynamonem . Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy
kokosem.W misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną, miksujemy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.