Wykonanie
Pin It
U mnie w dalszym ciągu krzaczki
borówek uginają się od
owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto, tym razem wykorzystując przepis na kruche ciasto
rabarbarowe . A ponieważ zostały mi
białka z produkcji
lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki.Składniki na ciasto:1 kostka
margaryny2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekszczypta
soli2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki
cynamonuSkładniki na piankę
bezową:8
białekszczypta
soli500 g
borówek amerykańskich1,5 szklanki
cukrusok z połowy
cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanejZ zimnej
margaryny,
żółtek,
mąki,
cukru waniliowego, szczypty
soli i
proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy
kardamonem i
cynamonem. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.W misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na koniec dodajemy
borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.