ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypką

Ciasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypką

nazwa

Wykonanie

Ciasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypką
Składniki
śliwki
płatki migdałowe
ciasto i kruszonka razem
1,5 szkl mąki
1/5 szkl cukru
0,5 kostki margaryny
2 żółtka
trochę cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
beza
2 białka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina soli
Sposób przygotowania
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść szybko ciasto. Powinny wyjść drobne okruchy a nie jednolita masa. Odsypać szklankę na kruszonkę. Pozostałą część wysypać na blachę wyłożoną pergaminem. Nie ugniatać, najlepsze będzie takie właśnie sypkie.
Krok 2
Umyć, obrać i wypestkować śliwki. Ułożyć je na cieście.
Krok 3
Białka ubić z cukrem, solą i mąką. Bezą polać śliwki. Posypać kruszonką po wierzchu. Można użyć na koniec płatków migdałowych. Będą się świetnie komponować.
Krok 4
Piec około 30-40 minut, aż ciasto się zezłoci.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/08/13851/ciasto-kruche-ze-sliwkami-z-beza-i-migdalowa-posypka