Ciasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypkąSkładnikiśliwkipłatki migdałoweciasto i kruszonka razem1,5 szkl mąki1/5 szkl cukru0,5 kostki margaryny2 żółtkatrochę cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniabeza2 białka4 łyżki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanejodrobina soliSposób przygotowaniaKrok 1Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść szybko ciasto. Powinny wyjść drobne okruchy a nie jednolita masa. Odsypać szklankę na kruszonkę. Pozostałą część wysypać na blachę wyłożoną pergaminem. Nie ugniatać, najlepsze będzie takie właśnie sypkie.Krok 2Umyć, obrać i wypestkować śliwki. Ułożyć je na cieście.Krok 3Białka ubić z cukrem, solą i mąką. Bezą polać śliwki. Posypać kruszonką po wierzchu. Można użyć na koniec płatków migdałowych. Będą się świetnie komponować.Krok 4Piec około 30-40 minut, aż ciasto się zezłoci.