Wykonanie
Bezik gości na naszym rodzinnym
stole od lat. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Kojarzy mi się z latem, bo wtedy robimy go najczęściej. Doskonale smakuje z
rabarbarem albo ze
śliwkami. Ja przygotowałam go z aromatycznymi papierówkami.SKŁADNIKI(porcja na prostokątną blaszkę)ciasto2,5 szkl
mąkikostka
margaryny4
żółtka2 łyżki
cukrucukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniamąka ziemniaczana (1-2 łyżki)
beza4
białkaszklanka
cukruWYKONANIE
Margarynę wrzucamy do
mąki i siekamy ją nożem (najlepiej na stolnicy;). Gdy wystarczająco ją rozdrobnimy, dodajemy
żółtka,
cukry i
proszek do pieczenia. Zagniatamy i schładzamy w lodówce (ok. 30 min.). Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkujemy, układamy na blaszce, zalepiamy dziury i niedostatki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpiekamy.Na podpieczone ciasto wykładamy
owoce i posypujemy je
mąką ziemniaczaną oraz
cynamonem.Wkładamy do piekarnika.Z
białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
cukier, cały czas ubijając. Gotową masę, wykładamy na placek z
owocami. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temp. pieczenia do 150 stopni i pieczemy
bezę. Gdy zacznie nabierać koloru można wyłączyć dolną grzałkę piekarnika i pozostawić włączoną tylko górną. Właściwie, zależy to od piekarnika. Mój lubi przypalać spód, więc wolę działać zapobiegawczo.