Szarlotki często królują w naszej kuchni , w mojej również. Chodzi o to ,że jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis.SKŁADNIKI1 kg. jabłek1/2 kg. mąki pszennej1 margaryna1 łyżka smalcu3 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 szklanki cukruCukier waniliowyłyżeczka cynamonu5 żółtekNa bezębiałka z pięciu jajek i pół szklanki cukru.WYKONANIEJabłka obrać pokroić na małe kawałki. Nie ścieram jabłek na tarce, ponieważ takie w kawałkach lepiej smakują. Mąkę posiekać z margaryną, smalcem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę schłodzić w zamrażarce. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, rozłożyć na cieście. Schłodzone ciasto zetrzeć na drobnej tarce na górę ciasta. Piec ok 60 min w temperaturze 200 st. CSMACZNEGO