Wykonanie

Tak się kończą wizyty w przedszkolu mojej córci – mam kolejny przepis na pyszne ciastoTen zawdzięczam pani, która wyczarowuje dla bąbelków coraz to nowe pyszności domowej roboty.Składniki :½ kg
mąki pszennej5 – 6
jajek (ja użyłam 5 dużych)1 kostka
margaryny1 łyżka
oleju (dodana do ciasta)3 łyżki
cukru (dodane do ciasta)1,5 szklanki
cukru (dodane do piany z
białek)1 opakowanie
cukru waniliowego (tj.16 gram)3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao1 kg
jabłekodrobinka
cynamonuZaczynamy od przesiania na blat
mąki do której dodajemy kawałeczki
margaryny,
żółtka (
białka wstawiamy na ten czas do lodówki), 3 łyżki
cukru,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia. Najpierw całość siekamy nożem, a
potem zagniatamy ciasto, które finalnie dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki
kakao i starannie wyrabiamy, by całe stało się ciemne.Wstawiamy je do lodówki.

W czasie gdy się chłodzi, przygotowujemy sobie
jabłka. Myjemy je, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach. Po paru minutach zaczną puszczać sok, którego nadmiar należy odlać przed nałożeniem na ciasto.Została nam jeszcze do przygotowania piana z
białek. Zimne miksujemy/ubijamy na sztywną pianę, dosypując w trakcie 1,5 szklanki
cukru. Czynność tą wykonujemy do momentu, aż piana będzie autentycznie sztywna (nie wypadnie nam z miski).Piekarnik rozgrzewamy do 180’C.Dużą prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.Kolejno skubiemy na drobne kawałeczki najpierw jedną kulkę jasnego ciasta,
potem ciemne,
potem nakładamy grubą warstwę
owoców (którą posypujemy odrobinką
cynamonu – ja starłam na świeżo trochę laski), na nią pianę z
białek. Na koniec, również skubiąc, ostatnia jasną kulkę ciasta.

Pieczemy około 40-50 minut w trakcie sprawdzając patyczkiem.

Uwaga :Wykonałam to ciasto zgodnie z podaną mi w przedszkolu instrukcją obsługi 😉 Osobiście wolimy, jak ciasta nie są aż tak słodkie, dlatego następnym razem z pewnością zmniejszę ilość
cukru nawet do 1 szklanki. Poza tym jestem pewna, że
jabłka można zastąpić innymi
owocami i wyjdzie równie pysznie.Z pewnością wykorzystam przepis, aby na jego bazie zrobić kolejne!
