Wykonanie

Naszła mnie niebywała ochota na szarlotkę, taką aromatyczną z kawałkami
jabłek i dużą ilością
cynamonu...czy nie macie wrażenia że podczas okresu przedświątecznego człowiek ma ogromną ochotę na wszystko, co mu się kojarzy ze świętami? że to właśnie w tym czasie największy popyt jest na
przyprawy korzenne, właśnie teraz pijemy grzańce, zajadamy się
ciastkami korzennymi, a samą
przyprawę do pierników używamy w zasadzie do wszystkiego. Człowiek całym sobą żyje świętami, ich niebywałą
magią, tym wszystkim co w nich tak wspaniałe, tak przepiękne.Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez
ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z
cynamonem... pomimo że piekę ją z 40
razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo....Ciasto500 g
mąki pszennej2
jajkacukier waniliowy0,5 szkl.
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
olejuNadzienie8
jabłekcukier do osłodzenia
jabłek4 łyżeczki
cynamonuDodatkowo
margaryna i
bułka tarta do wysmarowania blaszki
cukier puder do posypania szarlotkiSposób1. Z
mąki,
jajek,
cukrów,
proszku do pieczenia i
oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy
mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki.2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, kiedy lekko zmiękną wsypujemy do nich
cynamon i
cukier do smaku, całość mieszamy, dusimy do momentu kiedy
jabłka zaczną się lekko rozpadać. Gotowe ściągamy z ognia.3. Blaszkę do tarty smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Ciasto wyciągamy z zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut.4. Po zapieczeniu na spód wykładamy
jabłka.5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które następnie układamy na wierzchu w sposób tworzący kratę.6. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni.7. Po ostudzeniu posypujemy szarlotkę
cukrem pudrem.




