ßßß
ciasto:250 gram miękkiego masła3 szklanki mąki pszennej5 żółtek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżki cukru waniliowego5 łyżek cukruokoło 80 dag śliwek + 2 łyżki bułki tartej do wysypania pod śliwkibeza:5 białek3/4 szklanki cukru1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanejZ mąki, cukrów, tłuszczu, proszku do pieczenia, żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Obydwie części zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie większą część wyjmujemy i wałkujemy na pergaminie do pieczenia tak, by wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25/30 cm. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy do temperatury pokojowej.Śliwki drylujemy, podpieczony spód wysypujemy 2 łyżkami bułki tartej (wchłonie część soku ze śliwek) układamy równomiernie.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy przez chwilkę, a potem mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.Na śliwki wykładamy bezę i wyrównujemy powierzchnię.
Następnie na bezę wykładamy mniejszą część ciasta z lodówki formując tzw. "łatki".
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut.