ßßß
            
        
kruchy spód:300 g mąki200 g masła50 g cukru2 żółtka2 łyżki bułki tartej1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniawarstwa bezowa:3 białka350 g cukru2 łyżki maki ziemniaczanej1 szklanka drylowanych wiśniwykonanie:Składniki na kruchy spód umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut (ja schłodziłem w zamrażarce przez 30 ;) ). Formę natłuścić. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wierzch posypać bułką tartą. Schłodzić przez kilka minut w lodówce.W tym czasie białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier aż powstanie gładka i bardzo gęsta masa. Masę podzielić na dwie części.Wiśnie umyć, usunąć z nich pestki i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Do jednej części ubitej piany dodać wiśnie i dokładnie wymieszać, masę przełożyć na ciasto do tortownicy. Całość przykryć resztą piany. Piec w 160 °C przez ok. 1 godzinę. Po 40 minutach formę z ciastem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 20 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i podawać.Smacznego! :)




