Wykonanie
Wiśnie,
wiśnie,
wiśnie. Przyszła
pora żeby zebrać pierwszą turę z drzewek i upichcić coś dobrego :)
kruchy spód:300 g
mąki200 g
masła50 g
cukru2
żółtka2 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniawarstwa bezowa:3
białka350 g
cukru2 łyżki
maki ziemniaczanej1 szklanka drylowanych
wiśniwykonanie:Składniki na kruchy spód umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut (ja schłodziłem w zamrażarce przez 30 ;) ). Formę natłuścić.
Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wierzch posypać
bułką tartą. Schłodzić przez kilka minut w lodówce.W tym czasie
białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, nadal miksując, dodawać stopniowo
cukier aż powstanie gładka i bardzo gęsta masa. Masę podzielić na dwie części.
Wiśnie umyć, usunąć z nich pestki i obtoczyć w
mące ziemniaczanej. Do jednej części ubitej piany dodać
wiśnie i dokładnie wymieszać, masę przełożyć na ciasto do tortownicy. Całość przykryć resztą piany. Piec w 160 °C przez ok. 1 godzinę. Po 40 minutach formę z
ciastem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 20 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i podawać.Smacznego! :)