Babka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;)Foremka na babkę z tulejąCzas pieczenia: ok. 60 minutTemp. pieczenia : 180 CSkładniki :150 g masła200 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej3 jajka150 g cukrucukier waniliowy ( 16 g )1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka starta z cytrynycukier puder do lukrubułka tarta do foremkiSposób przygotowania:Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy.Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny.Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją.Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut.Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukiercytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy )Smacznego