ßßß
200 g miękkiego masła ( oraz odrobina do posmarowania blachy )20 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego6 żółtek420 g mąki pszennej tortowej ( oraz odrobina do oprószenia blachy )4 g proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego800 g śliwek węgierek, pozbawionych pestek i przekrojonych na półSkładniki na beze :6 białek200 g cukruPrzygotowanie ciasta :Masło miksujemy, stopniowo do masła dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym.Pod koniec ubijania masła z cukrem dodajemy żółtka, całość mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Garść kruszonki odstawiamy na bok do dekoracji. Kruszonkę wykładamy równomiernie na posmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę. Ciasto na blasze dociskamy dłonią. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek skórką do ciasta. Tak przygotowane owoce posypujemy mieszanką cukru waniliowego z cynamonem.Przygotowanie bezy :Białka ubijamy na sztywna pianę za pomocą miksera, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka układamy równomiernie na śliwkach za pomocą rękawa cukierniczego. Białko zaczynamy szprycować od miejsca w rogu blachy, robiąc paski, następnie robimy paski w poprzek, tworząc kratkę. Białko posypujemy odłożoną częścią kruszonki, tak żeby więcej kruszonki było w miejscach, gdzie nie ma bezy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( termoobieg) lub 190- 200 stopni ( bez termoobiegu) mniej więcej na 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni (termoobieg) lub 170-180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy przez kolejne 35 minut.