Wykonanie
Witam, dzisiaj fajny przepis na świąteczny stół. Przepis z książki Lidla.Składniki na ciasto :
200 g miękkiego
masła ( oraz odrobina do posmarowania blachy )20 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego6
żółtek420 g
mąki pszennej tortowej ( oraz odrobina do oprószenia blachy )4 g
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem
cukru waniliowego800 g
śliwek węgierek, pozbawionych pestek i przekrojonych na półSkładniki na
beze :6
białek200 g
cukruPrzygotowanie ciasta :
Masło miksujemy, stopniowo do
masła dodajemy
cukier wymieszany z
cukrem waniliowym.Pod koniec ubijania
masła z
cukrem dodajemy
żółtka, całość mieszamy. Dodajemy przesiana
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Garść kruszonki odstawiamy na bok do dekoracji. Kruszonkę wykładamy równomiernie na posmarowaną
masłem i oprószoną
mąką blachę. Ciasto na blasze dociskamy dłonią. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki
śliwek skórką do ciasta. Tak przygotowane
owoce posypujemy mieszanką
cukru waniliowego z
cynamonem.Przygotowanie
bezy :
Białka ubijamy na sztywna pianę za pomocą miksera, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier. Ubite
białka układamy równomiernie na śliwkach za pomocą rękawa cukierniczego.
Białko zaczynamy szprycować od miejsca w
rogu blachy, robiąc paski, następnie robimy paski w poprzek, tworząc kratkę.
Białko posypujemy odłożoną częścią kruszonki, tak żeby więcej kruszonki było w miejscach, gdzie nie ma
bezy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( termoobieg) lub 190- 200 stopni ( bez termoobiegu) mniej więcej na 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni (termoobieg) lub 170-180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy przez kolejne 35 minut.