Wykonanie
Na dziesiątą edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam placek ze
śliwkami i
bezą z książki Pawła Małeckiego "
Cukiernia Lidla". Ciasto
banalne w wykonaniu, ale przepyszne. Zniknęło w jedno popołudnie.Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co
śliwkowego przygotowały :
Marta, Gosia, Joanna, Julianna, Edyta, Dorota i Ela .

Składniki:200 g miękkiego
masła20 g
cukru (użyłam domowego
waniliowego)1 opakowanie
cukru waniliowego (nie dałam)6
żółtek420 g
mąki pszennej4 g
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem
cukru waniliowego (dałam domowy)800 g
śliwek węgierek
Beza:6
białek200 g
cukruWykonanie:
Masło utrzeć dodają stopniowo
cukier z
cukrem waniliowym. Dodawać po jednym
żółtku cały czas ucierając. Dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać aż powstanie kruszonka. Odłożyć garść kruszonki. Blachę (34 x 42 cm - dałam odrobinę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
masłem i wysypać
mąką. Do tak przygotowanej blachy wsypać kruszonkę i dokładnie docisnąć. Na kruszonkę ułożyć umyte, przepołowione i pozbawione pestek
śliwki (skórką do ciasta). Posypać
owoce cukrem wymieszanym z
cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo
cukier. Sztywną pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na
śliwki formując kratkę. Na wierzch posypać kruszonkę (szczególnie w miejsca bez
bezy).Piec w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 stopni przez 20 minut (lub z termoobiegiem 180 C) a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni (termoobieg - 160 ) i dopiekać przez 35 minut.