ßßß
Składniki:200 g miękkiego masła20 g cukru (użyłam domowego waniliowego)1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam)6 żółtek420 g mąki pszennej4 g proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego (dałam domowy)800 g śliwek węgierekBeza:6 białek200 g cukruWykonanie:Masło utrzeć dodają stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż powstanie kruszonka. Odłożyć garść kruszonki. Blachę (34 x 42 cm - dałam odrobinę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką. Do tak przygotowanej blachy wsypać kruszonkę i dokładnie docisnąć. Na kruszonkę ułożyć umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki (skórką do ciasta). Posypać owoce cukrem wymieszanym z cynamonem.Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Sztywną pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na śliwki formując kratkę. Na wierzch posypać kruszonkę (szczególnie w miejsca bez bezy).Piec w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 stopni przez 20 minut (lub z termoobiegiem 180 C) a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni (termoobieg - 160 ) i dopiekać przez 35 minut.