ßßß Cookit - przepis na Ostrężyny zatopione w kruchym cieście

Ostrężyny zatopione w kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Ostrężyna, jeżyna, ostrężnica, ożyna, czy może czarna malina? Jak mówi się u Was? W zasadzie nazwa nie ma zbyt wielkiego znaczenia, jeśli wszyscy wiemy o czym mowa . Owoce ostrężyny - bo to one dziś odgrywają główną rolę w tym przepysznym wypieku - są bogatym źródłem witaminy E (wit. młodości) oraz żelaza, magnezu i wapnia. Sok ze świeżych jeżyn ma też działanie przeciwgorączkowe. Cóż, trzeba przymknąć oko na te kilka dodatkowych kalorii i skupić się na pozytywnym wpływie tego słodko-kwaśnego deseru.
Przepis pochodzi z bloga My man's kitchen .
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
100g masła,
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
szczypta soli.
Suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko, po czym dodajemy pokrojone masło. Wstępnie rozcieramy ciasto, po czym dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy je na forme o wymiarach 20x30cm, rozprowadzając je wałkiem lub po prostu palcami. Nakłuwamy powierzchnię widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Ciasto musi się zarumienić na złotobrązowy kolor.
Składniki na nadzienie:
400 g świeżych ostrężyn,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka mąki pszennej,
łyżka cukru pudru.
Teraz czas na najłatwiejszy etap. Po dokładnym opłukaniu i osuszeniu jeżyn mieszamy je wraz z podanymi mąkami i cukrem.
Składniki na kruszonkę:
szklanka mąki pszennej,
pół szklanki cukru,
70 g masła,
szczypta soi, łyżka soku z cytryny.
Wszystkie składniki mieszamy i rozcieramy w dłoniach tak długo, aż wszystkie składniki się połączą ze sobą i zaczną lepić się w grudki.
Składniki na bezę:
2 białka (ja użyłam w sumie 4)
40 g cukru,
szczypta soli,
łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę.
Na podpieczony spód wykładamy w miarę równomiernie jeżyny. Następnie całość pokrywamy pianą z białek, a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 50 minut, aż kruszonka wyraźnie się zarumieni.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://kryzysowapanidomu.blogspot.com/2013/08/ostrezyny-zatopione-w-kruchym-ciescie.html