ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE160g mąki pszennej80g masła50g cukru pudru2 łyżki domowego cukru z wanilią2 łyżki śmietany 18%2 żółtka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia400-500g śliwek1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciastaBEZA2 białka100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło, żółtka oraz śmietanę, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce- śliwki umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki lub ćwiartki, osuszyć- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia- ciasto rozwałkować na placek lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem, na wierzchu rozsmarować mąkę ziemniaczaną- na cieście skórką do dołu ułożyć koło siebie ćwiartki lub połówki śliwek, lekko dociskając- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-30 minut do lekkiego zrumienienia
- pod koniec czasu pieczenia się ciasta kruchego rozpocząć przygotowywanie bezy- białka ubić na sztywno- gdy piana z białek jest wystarczająco sztywna, rozpocząć dodawanie cukru - po jednej łyżce, po każdej ubijając masę, aż cukier się rozpuści- gdy dodamy cały cukier, a masa jest gęsta i lśniąca, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, masę zmiksować do połączenia się składników- na podpieczone ciasto od razu (beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki- temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni, ciasto wstawić i piec kolejne 20-30 minut lub do zrumienienia się bezy- jeśli beza nie jest jeszcze wystarczająco zrumieniona lub sucha, można zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć do momentu uzyskania zadowalającego efektu- ciasto po ostygnięciu kroić delikatnie za pomocą ostrego noża, gdyż beza jest bardzo krucha- ze względu na obecność bezy ciasta nie należy przechowywać w lodówce