Wykonanie
Ciasto kruche ze
śliwkami i
bezą to połączenie
trzech warstw - kruchego
spodu, aromatycznych
śliwek oraz słodkiej, chrupkiej
bezy. Najlepiej jest użyć
śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej
bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość
bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest to więc ciasto nie tylko dla wielbicieli
bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-)Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE160g
mąki pszennej80g
masła50g
cukru pudru2 łyżki domowego
cukru z
wanilią2 łyżki
śmietany 18%2
żółtka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia400-500g
śliwek1 łyżka
mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta
BEZA2
białka100g drobnego
cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym
cukrem waniliowym)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier puder i
cukier waniliowy, zimne
masło,
żółtka oraz
śmietanę, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce-
śliwki umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki lub ćwiartki, osuszyć- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia- ciasto rozwałkować na placek lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem, na wierzchu rozsmarować
mąkę ziemniaczaną- na cieście skórką do dołu ułożyć koło siebie ćwiartki lub połówki
śliwek, lekko dociskając- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-30 minut do lekkiego zrumienienia
- pod koniec czasu pieczenia się ciasta kruchego rozpocząć przygotowywanie
bezy-
białka ubić na sztywno- gdy piana z
białek jest wystarczająco sztywna, rozpocząć dodawanie
cukru - po jednej łyżce, po każdej ubijając masę, aż
cukier się rozpuści- gdy dodamy cały
cukier, a masa jest gęsta i lśniąca, dodać przesianą
mąkę ziemniaczaną i
sok z cytryny, masę zmiksować do połączenia się składników- na podpieczone ciasto od razu (
beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki- temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni, ciasto wstawić i piec kolejne 20-30 minut lub do zrumienienia się
bezy- jeśli
beza nie jest jeszcze wystarczająco zrumieniona lub sucha, można zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć do momentu uzyskania zadowalającego efektu- ciasto po ostygnięciu kroić delikatnie za pomocą
ostrego noża, gdyż
beza jest bardzo krucha- ze względu na obecność
bezy ciasta nie należy przechowywać w lodówce