Wykonanie
SKŁADNIKI NA CIASTO:- 0,5 kg
mąki- 6
żółtek- 3/4
masła- 3/4
cukru pudru- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystko łączymy i szybko wyrabiamy dzielimy ciasto na 2 części
BEZA :6
białek ubijamy na sztywno z odrobiną
solidodajemy 1,5 szklanki
cukru4 płaskie łyżeczki
maki ziemniaczanejFARSZ :- 2,5 kg
jabłek szara renetaobieramy ,ścieramy na tarce przesmażamy na patelnidokładamy
cukier waniliowy i
cynamon odstawiamy do przestudzeniaBlaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy
masłem układamy pierwszą część ciasta na ciasto kładziemy przestudzone
jabłka ,na
jabłka układamy drugą część ciasta następnie kładziemy
bezę z
białek i pieczemy 45 minut zmieniając temperaturę w 170 stopniach pieczemy 15 minut zmniejszamy temperaturę do 140 stopni żeby
beza nam się dobrze upiekła tak pieczemy 10 minut następnie zwiększamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut