ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE280g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej175g masła120g cukru pudru4 żółtka3-4 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliMASA ŚMIETANOWA700g kwaśnej śmietany 18%100g cukru4 białka1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki domowego cukru waniliowego600g wiśni
Wykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne- mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i szczyptę soli- masło posiekać, dodać do mąki- jajka umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek; żółtka dodać do mąki, białka zostawić do masy śmietanowej- ze składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie równe części, obie zawinąć w folię, schować do zamrażarki na kilka godzin- formę wyłożyć tylko na dnie lub na całości papierem do pieczenia (w przypadku pierwszej opcji śmietanowca przed wyjęciem z formy należy odciąć od brzegów nożem)- na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta- kruchy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-15 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić
- składniki na masę śmietanową powinny być w temperaturze pokojowej- wiśnie umyć, pozbawić pestek, odsączyć z nadmiaru soku- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku, masa białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca jak na bezę- do białek dodać stopniowo śmietanę, delikatnie wymieszać, aby nie zaburzyć struktury białek- masę śmietanową przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wiśnie, na owoce zetrzeć drugą połowę ciasta kruchego- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony, a całość ścięta (ciasto w formie może się lekko ruszać przy potrząsaniu, ale nie może być płynne)- pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia- ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce, gdyż na drugi dzień zyska bardziej zwartą konsystencję