ßßß
Cookit - przepis na Tort Szwarcwaldzki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tort Szwarcwaldzki
Składniki
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Wódka
Rum
Bita śmietana
Śmietana kremówka
Cukier puder
Cukier waniliowy
Żelatyna
Wiśnie
Wino
Alkohole
Cukier
Masło
Czekolada
Czekolada gorzka
Zapach waniliowy
Mąka pszenna
Wykonanie
Składniki
Ciasto
czekoladowe
150 g
masła
150 g drobnego
cukru
do wypieków
6 jaj
100 g
gorzkiej czekolady
pół łyżeczki
aromatu waniliowego
lub łyżeczka ekstraktu naturalnego
150 g
mąki pszennej
50 g
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wiśnie
450 g mrożonych
wiśni
bez pestek
4 łyżki
cukru
Do nasączenia: 5 łyżek
alkoholu
(
wódki
lub
rumu
)
Bita śmietana
750 ml zimnej
śmietanki kremówki
3 łyżki
cukru pudru
1 łyżka
cukru waniliowego
2 łyżeczki
żelatyny
Dekoracja: słoiczek
wiśni
w zalewie lub najlepiej świeże
owoce
(czytaj wskazówki)
Przygotowanie
Ciasto : Miękkie
masło
ucierać z drobnym
cukrem
aż będzie puszyste. Dodawać kolejno
żółtka
, ubijając dokładnie po każdym dodanym
żółtku
. Wymieszać z roztopioną i ostudzoną
czekoladą
, a następnie z aromatem oraz przesianą
mąką pszenną
zmieszaną z
mąką ziemniaczaną
i
proszkiem do pieczenia
. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z
białek
. Przełożyć do formy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki.
Wiśnie
zagotować z 1/2 szklanki
wody
i z
cukrem
. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i ostudzić. Sok wymieszać z 5 łyżkami
alkoholu
. Nasączyć nim krążki z ciasta.
Śmietankę
ubić z
cukrem pudrem
i
cukrem waniliowym
, wymieszać z
żelatyną
(rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej
wody
i ostudzoną).
Krążki
tortu
przełożyć
wiśniami
i
bitą śmietaną
. Wierzch
tortu
udekorować.
Wskazówki
Jak wygląda dekoracja
tortu
w wersji oryginalnej: wierzch
tortu
posypany jest wiórkami czekoladowymi. Wkoło wyłożone są kleksy
bitej śmietany
wyciśniętej przez szprycę. W każdym "gniazdku" z
bitej śmietany
umieszczona jest świeża
wiśnia
lub
czereśnia
z szypułką :)
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_szwarcwaldzki/przepis.html
Przepisy powiązane
Tort szwarcwaldzki
szwarcwaldzki, ale nie do końca...
Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Tort Szwarcwaldzki
Składniki powiązane (0)