ßßß
150g masła150g cukru6 jaj100g gorzkiej czekolady1/2 łyżeczki aromatu waniliowego150g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaWiśnie:400g mrożonych wiśni (bez pestek)2 łyżki cukruszklanka wody2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej50ml likieru wiśniowegoBita śmietana:750ml - 1L śmietany kremówki4-5 łyżek cukru pudruDo nasączenia blatów:50ml likieru z wiśni50ml syropu z wiśni*Do dekoracji: wiśnie kandyzowane, 50g gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem, kolejno, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.Następnie dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz aromat waniliowy. Mąki przesiać i połączone z proszkiem do pieczenia dodać do masy.Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą szpatuły.Przełożyć do fromy ( o wymiarach 24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.Wiśnie:Wiśnie, wodę i cukier zagotować i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Z powstałego soku odlać50 ml do nasączenia*, do pozostałej reszty soku z wiśniami dodać likier wiśniowy i gotować około 2 minuty.Nastepnie dodać makę ziemniaczaną, wymieszać aż do zgęstnienia. Ostudzić.Nasączenie:50ml soku z wiśni zmieszać z 50ml likieru wiśniowegoŚmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.Ostudzone ciasto przekroić na trzy równe krążki. Pierwszy z krążków ułożyć na paterze.Nasączyć ponczem.Na ciasto wyłożyć połowę wiśni, następnie część bitej śmietany, przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem, wyłożyć pozostałą część wiśni i bitą śmietanę. Ostatni krążek ciasta nasączyć ponczem udekorować bitą śmietaną.Smacznego :)