ßßß
Cookit - przepis na Tort Szwarcwaldzki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tort Szwarcwaldzki
Składniki
Masło
Cukier
Czekolada gorzka
Zapach waniliowy
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Wino
Woda
Likier wiśniowy
Śmietana kremówka
Cukier puder
Likier
Syropy
Wiśnie
Wykonanie
Coś dla amatorów słodkości :) Tort Szwarcwaldzki..polecamSkładniki:Ciasto
czekoladowe
:
150g
masła
150g
cukru
6 jaj100g
gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego
150g
mąki pszennej
50g
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wiśnie
:400g mrożonych
wiśni
(bez pestek)2 łyżki
cukru
szklanka
wody
2 łyżki (płaskie)
mąki ziemniaczanej
50ml
likieru wiśniowego
Bita śmietana
:750ml - 1L
śmietany kremówki
4-5 łyżek
cukru pudru
Do nasączenia blatów:50ml
likieru
z
wiśni
50ml
syropu
z
wiśni
*Do dekoracji:
wiśnie
kandyzowane, 50g
gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło
utrzeć z
cukrem
, kolejno, cały czas miksując dodawać po jednym
żółtku
.Następnie dodać roztopioną i ostudzoną
czekoladę
oraz
aromat waniliowy
.
Mąki
przesiać i połączone z
proszkiem do pieczenia
dodać do masy.
Białka
ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą
czekoladową
za pomocą szpatuły.Przełożyć do fromy ( o wymiarach 24cm) wysmarowanej
masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Wiśnie
:
Wiśnie
,
wodę
i
cukier
zagotować i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Z powstałego soku odlać50 ml do nasączenia*, do pozostałej reszty soku z
wiśniami
dodać
likier wiśniowy
i gotować około 2 minuty.Nastepnie dodać
makę ziemniaczaną
, wymieszać aż do zgęstnienia. Ostudzić.Nasączenie:50ml soku z
wiśni
zmieszać z 50ml
likieru wiśniowego
Śmietankę
ubić z
cukrem pudrem
na sztywno.Ostudzone ciasto przekroić na trzy równe krążki. Pierwszy z krążków ułożyć na paterze.Nasączyć ponczem.Na ciasto wyłożyć połowę
wiśni
, następnie część
bitej śmietany
, przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem, wyłożyć pozostałą część
wiśni
i
bitą śmietanę
. Ostatni krążek ciasta nasączyć ponczem udekorować
bitą śmietaną
.Smacznego :)
Źródło:
http://elkachochelka.blogspot.com/2014/01/tort-szwarcwaldzki.html
Przepisy powiązane
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
Składniki powiązane (0)