Wykonanie
Tort szwarcwaldzki jest chyba jednym z najładniejszych
tortów jaki zrobiłam.
Bita śmietana,
czekolada i wisienki koktajlowe tak ładnie zdobią blaty
biszkoptu, że mogłabym go nie jeść tylko na niego patrzeć. Było to moje kolejne podejście do tego ciasta i kolejny raz
mogę stwierdzić, że wolę jednak zwykły
kakaowy biszkopt bo ten jest trochę cięższy ale to jest tylko moje zdanie. Ogólnie tort nie jest zbyt słodki, dobrze nasączony, nie zapycha, jak inne, tradycyjne
torty. Przepis pochodzi stąd .
Składniki:150 g
masła150 g drobnego
cukru do pieczenia6 jaj1 tabliczka
gorzkiej czekoladypół łyżeczki
aromatu waniliowego150 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia450 g mrożonych
wiśni bez pestek2 łyżki
cukru3 - 4 łyżki
alkoholu750 ml schłodzonej
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżeczki
żelatynyMasło utrzeć z
cukrem. Dodawać kolejno
żółtka, miksując po każdym dodanym
żółtku. Wymieszać z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką
czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą
mąką pszenną zmieszaną z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z
białek. Przełożyć do formy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut. Wystudzone ciasto pokroić na 3 krążki.
Wiśnie podgrzać z 1/2 szklanki gorącej
wody i
cukrem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i ostudzić. Sok zachować i wymieszać z 3 łyżkami
alkoholu. Nasączyć nim krążki ciasta.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, wymieszać z
żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej
wody). Krążki
tortu przełożyć
wiśniami i
bitą śmietaną. Udekorować wiśnienkami koktajlowymi i wiórkami
czekolady.Smacznego:)