ßßß Cookit - przepis na przekładany biszkopt kremem z mleka kokosowego

przekładany biszkopt kremem z mleka kokosowego

nazwa

Wykonanie

Ojoj dziś Walentynki - ojo słodkie święto. A tak na poważnie, nie szczególnie obchodzę Walentynki. Dla "obowiązku" tego święta, są słodkości, dużo słodkości wręcz - takie, do zjedzenia takie do powiedzenia. Ale nie mamy w mniemaniu planowania , romantycznej kolacji, wyjścia do kina, bukietu kwiatów - mamy to cały rok, a nie tylko w ten jeden dzień. W tym roku w ramach "nad miernego okazywania miłości" upiekłam takie o to ciasto dla Swojej Walentynki. Osobiście za kokosem nie przepada, ale czego nie robi się dla drugiej osoby. Ciasto samo w sobie jest dobre, ale wiecie kokos to kokos, jedni go lubią inni go nienawidzą. Chyba jednak bardziej wole mleko kokosowe jako dodatek do jakiejś zupki, lub sosu. Chociaż bita śmietana z mleczka kokosowego, była całkiem smaczna - mało wyczuwalny kokos. Zatem Wesołych Walentynek!
Składniki biszkopt:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki krem:
2 puszki mleka kokosowego, śmietana 30%, opakowanie wiórków kokosowych 100g (opcjonalnie), cukier puder, opcjonalnie żelatyna
Jeżeli nie macie takiego, użyjcie takiego, które stało w lodówce kilka godzin.
Przygotowanie:
Rozdzielamy białka od żółtek. Same białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Do takiej puszystej masy, dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką do uzyskania ciasta - mieszając łyżką nie tracimy powietrza wbitego wcześniej w białka, przez co biszkopt jest puszysty. Można upiec jeden placek i go rozcinać na pół, lub upiec dwa osobne placki biszkoptu. Biszkopt pieczemy w 175 stopniach , 12 min pieczemy jeden placek, około 25 min pieczemy cały biszkopt.
Krem:
Z mleczka kokosowego, wybieramy gęstą białą masę kremową. Woda która jest na dnie puszki przydać się nam może np. do nawilżenia biszkoptu. Krem ubijamy z samej białej masy kokosowej, z dodatkiem cukru pudru (w zależności jak chcemy,żeby było słodkie). Śmietanę 30% ubijamy w osobnym naczyniu. Ubitą bitą śmietanę dodajemy do kremu z mleczka kokosowego, i całość delikatnie mieszamy. Na sam koniec dajemy wiórki kokosowe, i mieszamy. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną żelatynę, aby masa lepiej gęstniała. Odstawiamy do lodówki na około 1h, aby krem stężał.
Gotowe placki biszkoptu, bądź przecięty placek biszkoptu nasączamy wodą z mleczka kokosowego, wykładamy na to lekko schłodzony krem z mleczka, na to kolejny placek biszkoptu, wierzch nakrywamy kremem. Można dla dekoracji polać polewą z czekolady i posypać wiórkami kokosowymi. Chłodzić w lodówce kilka godzin.
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2016/02/przekadany-biszkopt-kremem-z-mleka.html