Wykonanie
Ojoj dziś Walentynki - ojo słodkie święto. A tak na poważnie, nie szczególnie obchodzę Walentynki. Dla "obowiązku" tego święta, są słodkości, dużo słodkości wręcz - takie, do zjedzenia takie do powiedzenia. Ale nie mamy w mniemaniu planowania , romantycznej kolacji, wyjścia do kina, bukietu kwiatów - mamy to cały rok, a nie tylko w ten jeden dzień. W tym roku w ramach "nad miernego okazywania miłości" upiekłam takie o to ciasto dla Swojej Walentynki. Osobiście za
kokosem nie przepada, ale czego nie robi się dla drugiej osoby. Ciasto samo w sobie jest dobre, ale wiecie
kokos to
kokos, jedni go lubią inni go nienawidzą. Chyba jednak bardziej wole
mleko kokosowe jako dodatek do jakiejś zupki, lub sosu. Chociaż
bita śmietana z
mleczka kokosowego, była całkiem smaczna - mało wyczuwalny
kokos. Zatem Wesołych Walentynek!
Składniki
biszkopt:6 jaj, 1 szklanka
cukru, 5 łyżek
mąki ziemniaczanej, 5 łyżek
mąki pszennej, 1
cukier waniliowy, 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki krem:2 puszki
mleka kokosowego,
śmietana 30%, opakowanie
wiórków kokosowych 100g (opcjonalnie),
cukier puder, opcjonalnie
żelatynaJeżeli nie macie takiego, użyjcie takiego, które stało w lodówce kilka godzin.Przygotowanie:Rozdzielamy
białka od
żółtek. Same
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Do ubitych
białek dodajemy stopniowo
cukier oraz
cukier waniliowy, i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Do takiej puszystej masy, dodajemy po 1
żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane
mąki, i
proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką do uzyskania ciasta - mieszając łyżką nie tracimy powietrza wbitego wcześniej w
białka, przez co
biszkopt jest puszysty. Można upiec jeden placek i go rozcinać na pół, lub upiec dwa osobne placki
biszkoptu.
Biszkopt pieczemy w 175 stopniach , 12 min pieczemy jeden placek, około 25 min pieczemy cały
biszkopt.Krem:Z
mleczka kokosowego, wybieramy gęstą białą masę kremową.
Woda która jest na dnie puszki przydać się nam może np. do nawilżenia
biszkoptu. Krem ubijamy z samej białej masy kokosowej, z dodatkiem
cukru pudru (w zależności jak chcemy,żeby było słodkie).
Śmietanę 30% ubijamy w osobnym naczyniu. Ubitą
bitą śmietanę dodajemy do kremu z
mleczka kokosowego, i całość delikatnie mieszamy. Na sam koniec dajemy
wiórki kokosowe, i mieszamy. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną
żelatynę, aby masa lepiej gęstniała. Odstawiamy do lodówki na około 1h, aby krem stężał.Gotowe placki
biszkoptu, bądź przecięty placek
biszkoptu nasączamy
wodą z
mleczka kokosowego, wykładamy na to lekko schłodzony krem z mleczka, na to kolejny placek
biszkoptu, wierzch nakrywamy kremem. Można dla dekoracji polać polewą z
czekolady i posypać wiórkami kokosowymi. Chłodzić w lodówce kilka godzin.