Wykonanie

Ciacho proste, nie za słodkie, lekko kwaśne, intensywnie
czekoladowe. Delikatny, słodki krem
waniliowy, złamany kwaśnym
dżemem z
porzeczek, no i tradycyjnie zwieńczone
czekoladowym akcentem. Naprawdę szczerze polecam.Składniki na ciasto:175 g
masła175 g
cukru4 rozkłócone
jajka1 łyżka
kakao w proszku200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g stopionej
czekolady gorzkiej0,5 l
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej180 g
cukru2 op
cukru waniliowegokilka kropel
aromatu waniliowego1 kostka
masła1
żółtkoDodatkowo:pół słoiczka
dżemu porzeczkowego50 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudru
Wykonanie:Smarujemy cienko tłuszczem blaszkę o
boku 23 cm i wykładamy pergaminem. W misce ucieramy na puszystą masę
masło z
cukrem. Dolewamy stopniowo
jajka nie przerywając miksowania. Przesiewamy do miski
mąkę i
kakao, delikatnie mieszamy. Dolewamy roztopioną
czekoladę i starannie mieszamy.Ciasto przelewamy do blaszki i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 40 min - do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy w formie na około 5 minut i przekładamy na metalową kratkę.

Przygotowujemy krem
waniliowym tak jak w przepisie na Ciasto
czekoladowe z kremem
waniliowym .Ciasto przekrawamy na pół. Smarujemy cienką warstwą
dżemu porzeczkowego, następnie wykładamy krem
waniliowym i przykrywamy warstwą ciasta.W garnuszku na małym ogniu roztapiamy
czekoladę, dodajemy
śmietankę,
cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich składników i dokładnego ich połączenia. Tak przygotowaną polewą, oblewamy ciasto.Smacznego! ;)