ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem waniliowym z kwaśnym dżemem porzeczkowym

Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem waniliowym z kwaśnym dżemem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Ciacho proste, nie za słodkie, lekko kwaśne, intensywnie czekoladowe. Delikatny, słodki krem waniliowy, złamany kwaśnym dżemem z porzeczek, no i tradycyjnie zwieńczone czekoladowym akcentem. Naprawdę szczerze polecam.
Składniki na ciasto:
175 g masła
175 g cukru
4 rozkłócone jajka
1 łyżka kakao w proszku
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g stopionej czekolady gorzkiej
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
180 g cukru
2 op cukru waniliowego
kilka kropel aromatu waniliowego
1 kostka masła
1 żółtko
Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu porzeczkowego
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Smarujemy cienko tłuszczem blaszkę o boku 23 cm i wykładamy pergaminem. W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Dolewamy stopniowo jajka nie przerywając miksowania. Przesiewamy do miski mąkę i kakao, delikatnie mieszamy. Dolewamy roztopioną czekoladę i starannie mieszamy.
Ciasto przelewamy do blaszki i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 40 min - do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy w formie na około 5 minut i przekładamy na metalową kratkę.
Przygotowujemy krem waniliowym tak jak w przepisie na Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym .
Ciasto przekrawamy na pół. Smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego, następnie wykładamy krem waniliowym i przykrywamy warstwą ciasta.
W garnuszku na małym ogniu roztapiamy czekoladę, dodajemy śmietankę, cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich składników i dokładnego ich połączenia. Tak przygotowaną polewą, oblewamy ciasto.
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/01/ciasto-czekoladowe-z-delikatnym-kremem.html