Wykonanie

Kebab, jak większość z Was wie, to danie kuchni orientalnej. W Polsce najpopularniejszy jest döner kebab, czyli
mięso drobiowe lub
baranina nabite na długi, obracający się szpikulec umieszczony tuż przy palenisku. A tak naprawdę określenie to obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (co
kraj, to inny kebab). Wszystkie te odmiany łączy jedno. Nigdy nie są wykonane z
wieprzowiny.Ja jednak, tak jak i Karol Okrasa, często łamię wszelkie zasady. Dlatego tak bardzo spodobał mi się ten przepis. Zapraszam na kebab z
szynki wieprzowej z chrupiącą
sałatką lodową i przepysznym
sosem jogurtowym. W przepisie niewiele zmieniłam, więc powtarzam za autorem.(Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa")Składniki:kebab500 g
mięsa z
szynki200 g
ciecierzycy z puszki4
cebule dymki1 mała
ostra papryczka2 g
słodkiej papryki3 g
curry3-4 łyżki
oliwy z oliwekpęczek świeżej
kolendry3 ząbki
czosnkusos jogurtowy400 g
jogurtu greckiego1
ogórek zielonypęczek
kolendry2 ząbki
czosnkuponadto1/2 główki
młodej kapusty (ja dodałam
sałatę lodową)1
limonkasólbiały pieprz3
czerwone cebule (u mnie białe)tortille pszennePrzygotowujemy kebab.
Cebule dymki,
papryczkę chili, ząbki
czosnku i
kolendrę siekamy drobno.
Ciecierzycę odcedzamy i rozcieramy widelcem.
Mięso myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i mielimy (tarcza o drobnych oczkach). Do
mięsa dodajemy
czosnek,
curry,
słodką paprykę,
papryczkę chili, posiekaną
kolendrę,
cebule dymki,
ciecierzycę, 3-4 łyżki
oliwy z oliwek,
sól i
biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie na gładką masę. Wstawiamy
mięso do lodówki na 10-15 minut.Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością
oliwy z oliwek.
Mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z
mięsa o grubości do 2 cm. Uformowane kawałki
mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż
mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.Przygotowujemy sos.
Kolendrę siekamy drobno.
Ogórka (nie musimy go obierać) dzielimy na 4 części wzdłuż dłuższego
boku, usuwamy gniazda nasienne, a pozostałość kroimy w kosteczkę. Ząbki
czosnku rozcieramy z niewielką ilością
soli.
Jogurt grecki mieszamy z
kolendrą,
czosnkiem,
solą,
białym pieprzem, odrobiną
oliwy i pokrojonym
ogórkiem. Mieszamy. Doprawiamy
sokiem z limonki. Odstawiamy sos do lodówki na 10 minut.Przygotowujemy pozostałe warzywa.Czerwoną (białą)
cebulę obieramy i kroimy w talarki. Poszatkowaną
młodą kapustę (
sałatę lodową) skrapiamy
oliwą z oliwek.Zwijamy tortille.Płaty tortilli podgrzewamy lekko. Smarujemy je najpierw
sosem jogurtowym. Następnie układamy
kapustę (
sałatę) i piórka
cebuli. Dokładamy
mięso (kotleciki możemy przekroić na pół).
Mięso polewamy znów
sosem jogurtowym. Zwijamy tortille.


